2013. február 11., hétfő

Szatmári káposztás bableves (káposztás paszuly)



Egy kis személyes:

Az egyik legfinomabb levesek egyike.
Erdélyből érkezett hozzánk. Télen, amikor szezonja van a disznóöléseknek, s a legtöbb padláson ott sorakoznak a füstölt húsok, az éléskamrában pedig a hordóban megért  a savanyúkáposzta, gyakran főzik ezen a vidéken.
Aki még nem kóstolta, javaslom, ne hagyja ki. Nem fogja megbánni!

Hozzávalók:

60 dkg füstölt csülök tarja, oldalas, comb ( Ha a tarja vagy a comb mellett döntünk, kevesebb is elég)
20 dkg  előző este beáztatott tarkabab
40 dkg  vágott savanyúkáposzta
0,5-1 dl olaj
2 evőkanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tej
1 kis pohár tejföl
só, (ételízesítő)
pirospaprika
babérlevél

Elkészítése:

Az alaposan megmosott (esetleg kiáztatott) füstölt húst odatesszük főni. Mikor kész, kiemeljük,s a főzőlébe beletesszük a babot. Beledobjuk a hagymát, a babérlevelet,a fokhagymát, s majdnem készre főzzük.
Közben a savaníyúkáposztát is odatesszük, s külön megpuhítjuk.Összeöntjük a babbal.
Időközben barnarántást készítünk, melybe a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. A levest a rántással besűrítjük, s jól kiforraljuk.
.A füstölt főtt húst is felszeleteljük vagy kockára vágjuk,s visszahelyezzük a levesbe. Csak egyet forralunk rajta.Vigyázni kell, le ne égjen. Tejjel, tejföllel hígítjuk, s  ha kell utánaízesítjük.

Megjegyzés:

Ne feledjük,a füstölt hús és a savanyúkáposzta is erőteljesen sós, ezért óvatosan bánjunk vele!

Jó étvágyat!






1 megjegyzés:

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)