Egy kis személyes:
Az egyik legfinomabb levesek egyike.Erdélyből érkezett hozzánk. Télen, amikor szezonja van a disznóöléseknek, s a legtöbb padláson ott sorakoznak a füstölt húsok, az éléskamrában pedig a hordóban megért a savanyúkáposzta, gyakran főzik ezen a vidéken.
Aki még nem kóstolta, javaslom, ne hagyja ki. Nem fogja megbánni!
Hozzávalók:
60 dkg füstölt csülök tarja, oldalas, comb ( Ha a tarja vagy a comb mellett döntünk, kevesebb is elég)20 dkg előző este beáztatott tarkabab
40 dkg vágott savanyúkáposzta
0,5-1 dl olaj
2 evőkanál liszt
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 dl tej
1 kis pohár tejföl
só, (ételízesítő)
pirospaprika
babérlevél
Elkészítése:
Az alaposan megmosott (esetleg kiáztatott) füstölt húst odatesszük főni. Mikor kész, kiemeljük,s a főzőlébe beletesszük a babot. Beledobjuk a hagymát, a babérlevelet,a fokhagymát, s majdnem készre főzzük.Közben a savaníyúkáposztát is odatesszük, s külön megpuhítjuk.Összeöntjük a babbal.
Időközben barnarántást készítünk, melybe a tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát. A levest a rántással besűrítjük, s jól kiforraljuk.
.A füstölt főtt húst is felszeleteljük vagy kockára vágjuk,s visszahelyezzük a levesbe. Csak egyet forralunk rajta.Vigyázni kell, le ne égjen. Tejjel, tejföllel hígítjuk, s ha kell utánaízesítjük.
fokhagymás pirítóssal fogyasztva isteni!
VálaszTörlés