Egy kis személyes:
Az eredeti zserbó baracklekvárral készül. Itt a szatmári részen-ahol lakom-a szilvalekváros változata terjedt el, olyannyira, hogy sokan nem is tudják, hogy az eredeti édesség íze nem ilyen.
.A mi vidékünkön nagy hagyománya van a rézüstben főzött tartósítószer- és cukormentes szilvalekvárnak
.A szilvalekvár-főzés több napos munka, hiszen állandóan kavarni kell. Ilyenkor összegyűlnek a rokonok, szomszédok, kell is a segítség, mert könnyen odaéghet.. A régi tollfosztás, kukoricahántás hangulata hasonlíthatott a mostani lekvárfőzés hangulatához.
S mivel ez a lekvár könnyen elérhető, ráadásul sütésálló, itt nem is sütik mással a zserbót. Én is jobban szeretem ezt a változatot.
Hozzávalók:
A tésztához
50 dkg liszt
25 dkg vaj
vagy margarin
6 dkg cukor
1,5 dkg
élesztő
3 kanál
tejföl
2
tojássárgája
1 csipet só
A
töltelékhez:
25 dkg
darált dió
15 dkg cukor
1 csomag
vaníliás cukor
szilvalekvár
Kakaómázhoz:
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)