Egy kis személyes:
Ezt a finom sütit kedves volt tanítványom, Szilágyi Szilvia (Csegöld) készítette el, s küldte el hozzám a jól bevált receptjét. ÍmeHozzávalók:
A tésztához:
40 dkg liszt1 kávéskanál szódabikarbóna
5 dkg vaj
15 dkg cukor
1 tojás
3 evőkanál tej
6 dkg méz
A töltelékhez:
20 dkg vaj20 dkg cukor
1 citrom reszelt héja
3 dl tej
6 dkg búzadara
baracklekvár
A csokimázhoz:
3 evőkanál cukor3 evőkanál víz
2 evőkanál kakaópor
5 dkg vaj
Elkészítés:
A vajat, a tojást, a cukrot, a tejet és a mézet összefőzzük. Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a liszthez a cukrot és a szódabikarbónát, és sima tésztát gyúrunk. Cipókba osztjuk és a cipókból egyenként lapokat nyújtunk. A lapokat sütőpapírral bélelt 23×35 cm-es tepsibe téve, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 10 perc alatt megsütjük.A töltelékhez a tejet a grízzel sűrűre főzzük és lehűtjük. A vajat a cukorral habosra keverjük és kanalanként hozzáadjuk a kihűlt grízt. Végül citromhéjjal ízesítjük.
A sütemény összeállítása következik. Az első lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, és rásimítjuk a krém felét, Jöhet rá a második lap ugyanígy megkenve, végül befedjük a harmadik lappal
. A mázhoz a cukrot a vízzel felfőzzük, belekeverjük a kakaót, végül pedig a vajat. A sütemény tetejére simítjuk. Egy éjszakára a hűtőbe tesszük, mielőtt felvágnánk
Megjegyzás:
Ha nem akarunk a csokimázzal bajlódni, felolvaszthatunk egy tábla olcsóbb csokit vagy tortabevonót. Így akkor is biztos a siker, ha nem vagyunk gyakorlottak!Ha gőz fölött olvasztjuk meg a csokoládét, vigyázzunk, hogy a víz ne zubogjon, s az edény alja ne érjen bele.
A már folyékony csokoládéba keverjünk egy kanál olajat, könnyebb vele bánni, és fényesebb lesz a mázunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)