Pogácsasütésre fel, kedves olvasóm! Ez a recept nagyon finom és ELRONTHATATLAN!
Hozzávalók:
2 közepes burgonya1 nagy tejföl
3 púpos evőkanál zsír
1 tojás+ 1 tojás a kenéshez
só és bors ízlés szerint (só két csapott kávéskanál, bors kb 1 mokkáskanál)
5 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál cukor
annyi liszt, hogy fényes rugalmas tésztát kapjunk ( kb 65-70dkg)
Elkészítése:
A burgonyát héjában megfőzzük és áttörjük vagy lereszeljük, kihűtjük., A zsírt , a tojást a tejföllel összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot,belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a burgonyával, sózzuk, borsozzuk, s annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy fényes, rugalmas tésztát kapjunk.Meleg helyen pihentetjük legalább egy fél órát. Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, szaggatjuk. A tetejét nem kell bevagdosni, csak megkennitojással, amelybe egy kis pirospaprikát kevertünk.Jó étvágyat!
Érdemes elolvasni!
Ennek a receptnek a sertészsír a barátja. Nem ajánlatos másfajta zsiradékra cserélni, mert minőségromlást okozhat.
Én szívesen használom a pogácsa megkenéséhez a tojássárga és tejföl keverékét (1tojássárgához 1 kávéskanál tejföl) Könnyebb vele bánni, nem folyik végig az oldalán. Ez az azért fontos, mert ha a tojás kerül a pogácsa oldalára, nem tud szépen felemelkedni a sütőben
A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal, egész mákkal, sóval, köménnyel, egyéb magvakkal. ( Enélkül is nagyon finom.) Biztos vagyok benne, hogy hamar el fog fogyni!.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)