Egy kis személyes:
Van-e finomabb reggelire, mint egy pohár meleg kakaó puha kaláccsal? S ha az a kalács házi, friss, meleg, s illatával tele az egész lakás?Ez a kényeztetés elérhető, csak ki kell próbálni a következő receptet!
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
- kb.3 dl langyos tej
- 2 tojás sárgája+ 1 a kenéshez
- 1 csipet só
- 1 db vaníliás cukor
- 2 evőkanál kakaó
Egyéb hozzávalók:
- 1 tojás sárgája
- kevés tejszín, vagy tej
Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy összeálljon,s alapos dagasztás után nagyjából elváljon a kéztől és a táltól is. Hozzádolgozzuk az olvasztott margarint, addig gyúrjuk,míg szép fényes, rugalmas tésztánk lesz.
A tészta egyik felébe beledolgozzuk a kakaót. (Ha szükséges, kevés tejet adhatunk hozzá.)
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, s két barna és két világos "kígyót" sodrunk.
Négyes fonással összefonjuk, s sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét tojássárgájával lekenjük, s ismét pihentetjük.
170°C-os sütőben sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép fényes, az alja pedig világosbarna színű lesz.
Megjegyzés:
A liszt minőségétől és a tojás nagyságától függően a liszt és a tej mennyisége picit eltérhet.A tésztát robotgéppel vagy a kenyérsütő dagasztó programjával is elkészíthetjük.
A következő film segít a fonásban:
http://www.youtube.com/watch?v=R8K6SHj43lY
Jó étvágyat!
Sütés előtt, fonás után |
Kisült!!!! |
Rácsra téve, hogy az alja ne vizesedjen a párától |
Szeletelve |
Hát nem kívánatos? |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)