2013. február 9., szombat

Fonott csíkos kalács

Egy kis személyes:

Van-e  finomabb reggelire,  mint egy pohár meleg kakaó puha kaláccsal? S ha az a kalács házi, friss, meleg, s illatával tele az egész lakás?
Ez a kényeztetés elérhető, csak ki kell próbálni a következő receptet!

Hozzávalók a tésztához:
  • 50 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
  • kb.3 dl langyos tej
  • 2 tojás sárgája+ 1 a kenéshez
  • 1 csipet só 
  •  1 db vaníliás cukor
  • 2 evőkanál  kakaó

    Egyéb hozzávalók:
    • 1 tojás sárgája
    • kevés tejszín, vagy tej 
    Elkészítése: étvágyat!


    Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejet, hogy összeálljon,s  alapos dagasztás után nagyjából elváljon a kéztől és a táltól is. Hozzádolgozzuk az olvasztott margarint, addig gyúrjuk,míg szép fényes, rugalmas tésztánk lesz.
    A tészta egyik felébe beledolgozzuk a kakaót. (Ha szükséges, kevés tejet adhatunk hozzá.)
    Meleg helyen duplájára kelesztjük.
    Lisztezett deszkán újra átgyúrjuk, s két barna és két világos "kígyót" sodrunk.
    Négyes fonással összefonjuk, s sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. A tetejét tojássárgájával lekenjük, s ismét pihentetjük.
    170°C-os sütőben sütjük. Akkor jó, ha a teteje szép fényes, az alja pedig világosbarna színű lesz.

    Megjegyzés:

    A liszt minőségétől és a tojás nagyságától függően a liszt és a tej mennyisége picit eltérhet.
    A tésztát robotgéppel vagy a kenyérsütő dagasztó programjával is elkészíthetjük.

    A következő film segít a fonásban:
    http://www.youtube.com/watch?v=R8K6SHj43lY

    Jó étvágyat!

    Sütés előtt, fonás után
    Kisült!!!!

    Rácsra téve, hogy az alja ne vizesedjen a párától


    Szeletelve



    Hát nem kívánatos?



    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése

    Itt hagyhatsz megjegyzést ;)