2013. február 18., hétfő

Fonott kenyérkoszorú

Egy kis személyes:

Ha megtanuljuk a jó kenyértészta készítését, az otthon sütött kenyerek sokszínűsége csak rajtunk múlik. Egyik kartársnőm kislányának nagyon ízlik az általam sütött házi fehérkenyér.
A gyerekek szeretik a meglepetéseket, ezért a hagyományos forma helyett a következő kenyeret (péksütit) készítettem el neki.

Hozzávalók:

20 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
2,5-3 dl langyos tej
0,5 csomag szárított élesztő
5 dkg vaj
5 dkg burgonyapehely
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál kristáycukor

Elkészítése:

A szárazanyagokat összekeverjük, s a langyos tejjel bedagasztjuk.Mikor már kezd leválni a kezünkről, beledolgozzuk az olvasztott vajat. Rugalmas, a kelt tésztától kicsit keményebb tésztát kell kapjunk.Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk,s három részre osztjuk.Hosszú hengereket készítünk belőlük, majd hármas fonással összefogjuk a szálakat. Kivajazott kör alakú, kapcsos tortaformába tesszük úgy, hogy a fonatból koszorút készítünk.Ott is hagyjuk egy fél órát pihenni. A tetejét megkenjük tojássárgával,s a fonatokat tökmaggal díszítjük. 170°C-os sütőben ropogósra sütjük. (30 perc)

Tipp:

Ne használjunk friss élesztőt, mert akkor másnapra intenzív élesztő illata lesz a kenyérnek!
Sütés után a forró kenyeret vegyük ki a tepsiből, s tegyük rácsra! (Másképp az alja vizes lesz a meleg párától)
Általában nem szokás a kenyeret tojással kenni, de így jobban ráragadnak a magvak.
A liszt minőségétől függően a szárazanyag és a folyadék mennyisége kicsit változhat.

Jó étvágyat!

KENYÉRRECEPTEK MÉG ITT:

http://hobbimakonyham.blogspot.hu/2013/02/reformkenyer-hazilag.html
http://hobbimakonyham.blogspot.hu/2013/02/burgonyapelyhes-kenyer.html

 



 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)