2013. február 14., csütörtök

Kandírozott narancshéj

Egy kis személyes:

  Még gyerekkoromban olvastam valamelyik "csíkos"vagy "pettyes" könyvben, hogy valaki kandírozott narancshéjat tett a süteménybe. Fogalmam sem volt, mi az, de nagyon megkívántam.
Később, felnőttként több receptet is elolvasva kikísérleteztem a magam változatát. Így puha, nem keserű, s nagyon sokáig elálló édességet készíthetünk.
  A csemegénk érdekessége, hogy abból készítjük, amit úgy is csak kidobnánk.

Hozzávalók:

  • narancshéj (csak vastag héjú narancs alkalmas)
  • kristálycukor (barnacukor)

Elkészítése:

A narancshéjat folyamatosan összegyűjtjük. Alapos mosás után hideg vízben áztatjuk legalább 4-5 napig úgy, hogy a vizet minden nap egyszer lecseréljük, s hideg helyen (éléskamrában) tartjuk.
Így a narancshéj megpuhul, s megszabadul azoktól a méreganyagoktól is, amellyel a felületét -esetleg- kezelték.
Csinos, hosszúkás vékony csíkokra vágjuk. Egy nagyobb lábasban odatesszük főni kevés vízzel, s mennyiségtől függően 3-5 evőkanál cukorral. Így, mire elfő a leve, egy fényes cukorszirup vonja be a narancshéj-csíkokat. Ebből a ragadós szirupból egyesével kanál segítségével kiemeljük a "kígyócskákat", s kristálycukorba hempergetve sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük. Arra vigyázzunk, ne tegyük egymásra őket! Ha megszáradt, akár dobozban, akár befőttes üvegben hosszú ideig eltartható.
  Íze vetekszik a legfinomabb gumicukrokkal, narancsdzsemekkel!

Tipp:

Ha püspökkenyérbe, gyümölcskenyérbe tesszük, nagyon különlegessé varázsolja a sütink ízét.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)