Egy kis személyes:
Ez az egyik kedvenc sütim. Nagyon régi, jól bevált recept.Először az esküvőm előtti állófogadásra sütöttük meg édesanyámmal. Lehet, pont ezért szeretem annyira???Mindenképp ajánlom kipróbálni, mert kiadós, olcsó,és finom!
Hosszabb ideig eltartható frissen. (Ha marad belőle...)
Hozzávalók:
A tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- 10 dkg zsír
- 1 kávéskanál szódabikarbóna
- 1 tojás
- 10 dkg kristálycukor
- annyi tej, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk
Krém:
- 30 dkg kristálycukor
- 10 dkg liszt
- 20 dkg vaj (margarin)
- 2 dl tej
- 0,5 dl víz
- 1 vaníliás cukor
Elkészítése:
Tészta: a szárazanyagokat elkeverjük, összedolgozzuk a zsírral, tojással s annyi tejjel, hogy rugalmas, nyújtható legyen a tésztánk. Öt-hat részre osztjuk, s közepes tepsi hátán lapokat sütünk belőle.Krém: 30dkg cukrot világosbarnára pirítunk, felengedjük 2dl tej és 0,5dl víz keverékével, s felolvasztjuk vele a cukrot. Majd 10dkg liszttel sűrűre főzzük a karamellás tejet. Adunk hozzá egy vaníliás cukrot is Ha kihűlt, összekeverjük 20dkg vajjal, (margarinnal) s habosítjuk. Betöltjük a lapokat. A krémből jusson az utolsó lapra is!
Tetejét villa segítségével díszítjük. Hosszú vékonyabb szeleteket vágunk belőle.
Megjegyzés:
A zsírt a sütemény tésztájában nem szabad margarinra vagy vajra cserélni. Kipróbáltam, s szakadt, nem lehetett nyújtani.A lapokat ne süssük túl, ha az alja rózsaszín, már jó!
Csak másnap szeleteljük! Addigra vajpuha lesz a tésztája, s összeérnek az ízek.
Ha a tepsink közepesnél nagyobb, másfél adagban érdemes sütni. EL FOG FOGYNI A NAGYOBB MENNYISÉG IS!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)