Egy kis személyes:
Gyerekeim is és én is nagyon szeretünk mindent,ami krumplis, így a rakott változatot is. Egyszer nagyon megkívántunk, de se tejföl, se kolbász nem volt otthon. Senkinek nem volt kedve boltba menni, így abból kellett valami hasonlót összehoznom, amit a hűtőben és konyhámban találtam.Az eredmény valami fantasztikus lett!!!!
Azóta nem is készülhet rakott krumpli másként. Ezt a változatot még a férjem is megeszi, pedig ez az étel korántsem tartozik a kedvencei közé.Miért jobb az eredetinél?
Szaftosabb és krémesebb. Kevésbé kalóriadús,s könnyebben is emészthető.Egyszerűen eteti magát!!!!
Hozzávalók:
1,5 kg közepes méretű burgonya12 tojás
1 csomag szeletelt bacon
2 dl főzőtejszín
2 dl tej
2 evőkanál finomliszt
só, bors ízlés szerint
kevés vaj
egy kevés olaj
Elkészítése:
A burgonyát alaposan megmossuk, és héjában megfőzzük. A tojásokat jó keményre főzzük, s hideg vízben hagyjuk kihűlni.A bacont apró kockára vágjük, s teflon serpenyőben megpirítjuk. A sült kockákat kiszedjük. A visszamaradt zsiradékot átöntjük egy nagyobb serpenyőbe, s világosra pirítjuk benne a lisztet. Hozzáöntjük a tejet, s habverő segítségével csomómentesre keverjük.Folytonos keverés mellett kiforraljuk, tejszínnel higítjuk, sóval, borssal ízesítjük.Visszatesszük a megsült bacon kockákat is. A mártásunk legyen a megszokottnál sósabb, hiszen a burgonyánk sótlan.
A végén montírozzuk. (vajdarabkákat keverünk a forró mártásba-ettől krémesebb lesz.) A kész mártásnak tejfölsűrűségűnek kell lennie. (Egy kicsit akár hígabb is lehet:)
A főtt burgonyát és a tojásokat megtisztítjuk, karikára vágjuk.
Egy tűzálló tálat (tepsit) kiolajozunk, beterítjük az alját szeletelt, főtt burgonyával. Meglocsoljuk a mártásunkkal, majd egy sornyi karikára vágott főtt tojással fedjük. Ezt a réteget is bekenjük a baconos szósszal. Mindaddig így járunk el, míg tart a hozzávalókból. A legfelső réteg burgonya és mártás legyen!
Előmelegített sütőben addig sütjük, míg a teteje roogós, kellemes barna színű nem lesz.
Csodalatosan nez ki es egyben kulonleges is. Kicsit mas, mint a hagyomanyos, es ez tetszik. Ki fogom probalni. Koszonom, hogy megosztottad velunk! :)
VálaszTörlés