2013. február 9., szombat

Réteges sajtos kifli


Egy kis személyes:

Mind a két gyerekem lakóhelyünktől messze tanult (tanul).A visszautazáskor igyekszem minél több szállítható ételt csomagolni nekik. Ez a kifli sokáig eláll, s egy pohár teával kiváló reggeli vagy vacsora.

Hozzávalók:

30 dkg rétesliszt
40 dkg finomliszt
1 dl étolaj
2 tojás
1 pohár kefir
1 púpos kávéskanál só
1 dl tej
1 mokkáskanál cukor
4 dkg élesztő
25 dkg  margarin
25 dkg reszelt trappista vagy füstölt sajt
1 tojás a kenéshez

Elkészítése:

A cukros tejben az élesztőt felfuttatjuk. A kétféle lisztet összekeverjük, hozzáadjuk az élesztőt, a tojást, az étolajat, a kefirt, a sót, s alaposan összegyúrjuk.A duplájára kelesztett tésztát 9 részre vágjuk, cipókat készítünk belőlük, s egyenként vékony, kerek lapokat nyújtunk belőlük.
A margarint közben habosra keverjük.Ezután három lappal dolgozunk a következőképpen: a tetejét megkenjük margarinnal, s megszórjuk reszelt sajttal. Ráhelyezzük a másik kerek lapot, újra kenünk és szórunk, s végül befedjük a harmadik lappal. Ezt még kétszer megismételjük.Így három háromrétegű kerek lapunk lesz.
Az összeragasztott lapokat egyenként 8 részre vágjuk,majd kívülről befelé haladva kifliket formálunk. Fél órát még kelesztjük, tetejét tojással kenjük, s forró sütőben megsütjük.


Tipp:

A tetejét ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal, magvakkal, köménnyel, de enélkül is nagyon finom!
Egy kicsit munkaigényesebb egy átlagos sós sütinél, de érdemes kipróbálni. Nagyon különleges sörkorcsolya.

Jó étvágyat!





 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)