Egy kis személyes:
Nagyon szeretjük a mákos kalácsot. Ezért szívesen kipróbálok mindent, ami ehhez az ízvilághoz hasonló.
Alapanyagaiban szinte ugyanaz, mégis sokkal finomabb és puhább ez a mákos koszorú. S még van egy nagy előnye: ez a"bejgli" nem reped, nem szakad! Bátran kipróbálhatják azok is, akiknek nem volt szerencséjük eddig mákos kalács-ügyben. Kezdő háziasszonyok is belevághatnak!!!!!
Látványos , dekoratív sütemény, és nem lehet elrontani!
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- szükség szerint forró tej
- ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj
- 1 tojás sárgája
- kevés tejszín, vagy tej
Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy alapos dagasztás után szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a reszelt citrom héjával, vaníliás cukorral, és annyi forró tejjel öntjük le, hogy krémes, kenhető állagú masszát kapjunk.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk,s megkenjük a máktöltelékkel.A téglalap hosszabb oldalánál fogva feltekerjük, mint a bejglit. A tekercsünket éles késsel hosszában (nem keresztben) kettévágjuk, s a két fél bejglicsíkot összefonjuk kettes fonással. A fonatból koszorút készítünk,s sütőpapírral bélelt tepsiben hagyjuk meleg helyen pihenni.
A tetejét megkenjük tojássárgájával, s előmelegített sütőben megsütjük.
Ha kész, megkenjük tejszínnel a koszorúnkat. Nem kell sajnálni, ecsetünkkel vastagon vihetjük fel a tejszínt a forró sütire. Hamar elnyeli majd, s ettől lesz különlegesen puha.Csak annyira tesszük vissza a sütőbe, hogy a tejszín is átsüljön, s kész is van a rendkívül mutatós koszorúnk.
Tipp:
A töltelék lehet dió, sütésálló lekvár,esetleg tojásfehérje habba kevert kókusz, fahéj, kakaó, talán még túró is. Lehet kísérletezni!Mazsolát ne tegyünk a töltelékbe, mert könnyen megéghet, hisz a töltelékes részt sok helyen nem védi a tészta.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)