2013. február 10., vasárnap

Isler - ahogy mi készítjük

 

Egy kis személyes:

Ezzel a különlegesen puha, omlós linzertésztával egy esküvőn találkoztam először lassan 20 éve. Mivel a vendégek is hozzájárultak az ellátáshoz, ki kellett nyomoznom, ki sütötte. Végre megtaláltam a finomság "tulajdonosát:" Még most is emlékszem a nénire, aki ezzel az ajánlással adta át nekem a receptet: " Ez a világ legegyszerűbb linzere." Igaza volt. Mi azóta csak ezt a tésztát használjuk akkor is, ha linzert sütünk, akkor is, ha darálós kekszet.
Könnyű vele bánni, s nem kell várni, hogy megpuhuljon, mert azonnal fogyasztható!

Hozzávalók:

A tésztához:

35 dkg finomliszt
25 dkg vaj (margarin) 
10 dkg porcukor

Egyéb hozzávalók:

1 tábla tortabevonó
1 kanál olaj
gyümölcsíz

Elkészítése:

A vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a a lisztet, s összegyúrjuk.
30-40 percig hűtőben pihentetjük. 3-4 milliméter vastagságúra nyújtjuk, s pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk.  Sütőpapírral bélelt tepsiben sütjük. Kihűlés után kettőt- kettőt gyümölcsízzel összeragasztunk,s a felső korongot csokimázzal vonjuk be.

Megjegyzés:

A tésztához nem kell se tojás, se tej, se tejföl. Összeáll a gyúrástól.
Lazító anyagra sincs szükség, anélkül is puha lesz.
Hamar megsül, ha az alja halványbarna, már jó.
A még meleg korongokat ne tegyük egymásra, elhajolhatnak, s akkor nehéz összeragasztani.
Ha gőz fölött olvasztjuk meg a csokoládét, vigyázzunk, hogy a víz ne zubogjon, s az edény alja ne érjen bele.
A már folyékony csokoládéba keverjünk egy kanál olajat, könnyebb vele bánni, és fényesebb lesz a mázunk.
Egy adagból viszonylag kevés lesz, ezért érdemes másfél, esetleg két adagból készíteni.
A képen látható islert Réka lányom sütötte.

Jó étvágyat!







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)