Egy kis személyes:
A lányom barátja nagyon szereti a diósat, a mákosat, a szilvalekvárosat. Ezt a finom kalácsot az a törekvés ihlette, hogy mind a három íz együtt legyen! Az eredmény minden várakozásomat felüklmúlta. Nagyon finom, különleges kalácsot kaptam. Íme:
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
Hozzávalók a diós töltelékhez:
- 10 dkg darált dió
- 5 dkg porcukor
- szükség szerint forró tej
- ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Hozzávalók a mákos töltelékhez:
- 10 dkg darált mák
- 5 dkg porcukor
- szükség szerint forró tej
- ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Egyéb hozzávalók:
- sütésálló szilvalekvár
- 1 tojás sárgája
- kevés tejszín, vagy tej
Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a
margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás
sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy
szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára
kelesztjük.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a reszelt citrom héjával,
vaníliás cukorral, és annyi forró tejjel öntjük le, hogy krémes, kenhető
állagú masszát kapjunk.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, majd hosszában három
egyenlő kisebb téglalapra vágjuk. A tölteléket egyenlően elosztva
rákenjük a kisebb téglalapokra. A tésztákat egyenként feltekerjük, így
három hosszú bejglit kell kapjunk.
Kivajazott kapcsos tortaformában az így kapott kis bejgliket, kívülről befelé haladva elhelyezzük. Az érintkezési felületeket érdemes tojásfehérjével megkenni, mert így összeragadnak a tésztakígyók. A formában hagyjuk pihenni egy fél órát, s tojássárgájával kenjük meg. Szép pirosra sütjük, s közvetlenül a készre sütés előtt bőven megkenjük tejszínnel. Már csak annyira tesszük vissza a sütőbe, hogy a tejszín rásüljön.
Jó munkát és jó étvágyat kívánok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)