2013. február 8., péntek

Házi lángos

Egy kis személyes:

Nagyon sokat olvasunk, hallunk arról, hogy a többször hevített olaj rákkeltő anyagokat tartalmaz. Ezért kicsi koruktól arra szokattam a gyerekeimet, hogy ne vegyenek olyan ételeket a büfékben, amit bő olajban sütnek. A sült krumpli, a fánk, a lángos sok zsiradékot szív magába, s nem mindegy, milyen minőségű az az olaj.
De hiányzott az igazi "zsibis" lángos íze.Ezért kerestem olyan receptet, ami azt visszaadja.

Ez a lángos ugyanolyan, ha nem jobb!!!

 

Hozzávalók:

 Kb. fél kiló finomliszt a tésztához (plusz liszt a nyújtáshoz)
 2 jó nagy evőkanál tejföl,
 1 tojás
 Fél csomag élesztő (2,5 dkg)
 1 bögre langyos, cukros tej
 2 kanál olaj + olaj a sütéshez
  ízlés szerint só

Elkészítés:

1. A lisztet a sóval elkeverjük, s a közepébe mélyedést készítünk.
2. A kis gödröcskébe tesszük a tejfölt a cukrot, az elmorzsolt élesztőt, a tojást, s egy kicsit összekeverjük.
3. Öt percig hagyjuk pihenni.
4.Langyos, cukros tejjel dagasszzuk be a tésztát!
5.Ha már a táltól és kezünktől is elválik, adjuk hozzá az olajat, s azzal is dolgozzuk össze!
6.  Lefedjük egy konyhakendővel és hagyjuk kelni egy fél órát, majd borítsuk lisztezett nyújtódeszkára!
7. Még egyszer átgyúrjuk, kinyújtjuk (nem túl vékonyra) és kisebb köröket
    szaggatunk belőle pl. egy pohár segítségével.
8.Az olajat felforrósítjuk.
7. A kis lángosokat kézzel  kicsit széthúzogatjuk, majd hirtelen bő olajban megsütjük.
8.Rácsra tesszük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön, majd háztartási papírtörlővel bélelt tálba állítjuk.
9. Reszelt sajttal, tejföllel, csemegekukoricával, fokhagymával ízesítjük.

Megjegyzés:

 A liszt minőségétől függően a tej mennyisége változhat.
Dagasztógéppel vagy a kenyérsütő dagasztó programjával is dolgozhatunk. Így még hamarabb elkészül a finom házi lángosunk!

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)