Egy kis személyes:
Ez a torta egy kedves ismerős szülinapjára készült.Hozzávalók:
A karamelles réteghez:
- 15 dkg (barna)cukor
- 10 dkg vaj
- 2-3 ek. aranyszirup (nálam méz)
- 15 dkg sósmogyoró
A tésztához:
- 10 dkg étcsokoládé
- 15 dkg finomliszt
- 1,5 teáskanál sütőpor
- 0,5 teáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet só
- 4 dkg cukrozatlan kakaópor
- 0,75 dl olaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- 2,5 dl natúr joghurt
Elkészítése:
Összeállítjuk a tésztát.
A csokit megolvasztjuk gőz fölött, majd langyosra hűtjük.
A lisztet összekeverjük a kakaóporral, sütőporral, szódabikarbónával, csipet sóval.
A cukrot habosra keverjük az olajjal, egyesével beleütjük a tojásokat, alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a joghurtot, az olvasztott csokit, majd a kakaós-lisztes keveréket több részletben. hűHabverővel sima tésztává keverjük, majd rásimítjuk a mogyorós karamellára.
A sütőt 175 fokra melegítjük, s kb. 50-60 perc alatt megsütjük a tortát. Ha nagyon pirulna a teteje, takarjuk le alufóliával!
Ha megsült (tűpróba!), tálra borítjuk fejjel lefelé, s így hagyjuk 10-15 percig, kissé szilárduljon a karamell, ne zúduljon le az egész a tetejéről! Ennyi idő után ha lecsatoljuk a karimát, s leemeljük a tortaforma alját, szépen a helyén marad minden.
Érdemes teljesen kihűteni a tortát, akár hűtőben, hogy az ízek teljesen egybesimuljanak!
Megjegyzés:
A folyékony karamell a kapcsos kivajazott tortaformában |
A mogyoró a folyékony karamellben |
A csokis tésztaréteg a tetején |
A kész "fordított" torta |
A kész "fordított" torta |
Egy szép szelet |
http://thechefviki.blogspot.hu/2010/02/karamelles-sosmogyoros-csokitorta.html
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)