Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- szükség szerint forró tej
- ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj
- 1 tojás sárgája
- kevés tejszín, vagy tej
Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a reszelt citrom héjával, vaníliás cukorral, és annyi forró tejjel öntjük le, hogy krémes, kenhető állagú masszát kapjunk.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, majd három egyenlő kisebb téglalapra vágjuk. A tölteléket egyenlően elosztva rákenjük a kisebb téglalapokra. A tésztákat egyenként feltekerjük, így három hosszú bejglit kell kapjunk. Ezeket a kis rudacskákat hármas fonással összefonjuk.
A kezdő háziasszonyok a biztonság kedvéért a kinyújtott téglalapok széleit tojásfehérjével megkenhetik, így a töltelék biztosan nem fog kifolyni.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, s a fonatot tojás sárgájával lekenjük. Meleg helyen legalább egy fél órát pihentetjük
Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
Tipp:
Finomabb, ha pár perccel a készre sütés előtt tejszínnel a tetejét lekenjük, s még visszatesszük a sütőbe, míg a tejszín rászárad.
Jó étvágyat!
Ezt a sütit kétféle töltelékkel is elkészíthetjük.A családomban nagyon szeretik a diót és a mákot is. A két töltelékkel még -talán- finomabb. Az elkészítés fázisait a fotókon nyomon követhetitek.
Köszönöm szépen ezt a gyönyörűséget. Már a jövő hétre van egy sütim, amit elkészítek, az biztos! :)
VálaszTörlésÉn köszönöm, hogy itt jártál.:) Örülök, hogy kipróbálod!!!!
Törlés