2013. február 2., szombat

Tejfölös karfiol

Hozzávalók:

  • 1kg karfiol
  • 2dl tejföl
  • 6dkg vaj
  • 1 tojás sárgája
  • ízlés szerint só, esetleg bors

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szétszedve, forró, sós vízben puhára főzzük. Még egészségesebb, ha gőzben pároljuk.

Egy tűzálló tálat kivajazunk, zsemlemorzsával meghintjük. A karfiolt úgy helyezzük bele, hogy a rózsái felfelé álljanak.A tojás sárgájával elkeverjük a tejfölt, gyengén sózzuk, (borsozzuk), s úgy öntjük rá a párolt zöldségre, hogy mindenhol érje a tejfölös krém. 180 °C -os sütőben addig sütjük, míg a széle is , a teteje is megpirul, aranybarna színű lesz. Nagyon hamar kész.

Tipp:

Hidegen is kitűnő, tortaként szeletelhető. Aki szaftosabban szereti, több tojás sárgájával és tejföllel is elkészítheti. (Én úgy szoktam.) A tetejét reszelt sajttal és vajdarabkákkal szórhatjuk meg. Így gazdagabb és teltebb lesz az íze.

Jó étvágyat!

 

 

1 megjegyzés:

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)