2013. február 21., csütörtök

Csicsóka -krémleves


Mi is az a csicsóka?


A csicsóka közeli rokonságban áll anapraforgóval.
Gumói, amelyek megvastagodott szárképletek, nem közvetlenül a tövön, hanem 5–20 cm hosszú gyökérrészen találhatók, ezért nagyobb területen helyezkednek el. Héjuk színe lehet fehér, vagy sárga, de leggyakrabban olyan színű, mint a rózsaburgonyáé. A gumók húsa hófehér. Felszínük ripacsos, barázdált, összetett, nehezen tisztítható.
 A csicsókagumónak a burgonyánál 5-6-szor nagyobba rosttartalma, gátolja az egyébszénhidrátok és hízlaló tápanyagok felszívódását.
Ezt a nálunk méltánytalanul mellőzött gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakranhomárlibamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.
(Wikipédia)
Ha többet is szeretnél tudni:
http://hu.wikipedia.org/wiki/Csics%C3%B3ka

Egy kis személyes:

A csicsókát sokáig csalk fényképekről ismertem. Míg nem kaptam a kartársamtól egy vödörrel.
Feléből kíváncsiságból levest főztem, csak úgy, ahogy a hogy a legtöbb krémlevest készítem. Annyira ízlett, hogy a másik felét elvetettük. S azóta meg sem tudunk tőle szabadulni, bár nem is szeretnénk!
Ősszel bennehagyjuk a földbe, (nem fagy meg), s ha a talaj enged,-akár télen is- szabadon szedhető, s bármikor frissen használhatom.
Nemcsak különlegesen érdekes, finom íze van, de nagyon egészséges is. Egy hátránya van csak: nehezen tisztítható. De ha vastagon hámozzuk,-s nekünk van miből,-akkor még ez sem gond.
Az előkészített csicsókából pedig nagyon hamar kész a levesünk.

Hozzávalók:

  • 1 kg tisztított csicsóka
  • 1 nagyobb burgonya
  • 2 dl főzőtejszín
  • szükség szerint tej
  • bors
  • tartósítószermentes ételízesítő
  • 3 dkg vaj

Elkészítése:

A csicsókát és a burgonyát odatesszük főzni. Fűszerekkel ízesítjük. Ha puha, botmixerrel pépesítjük. Tejszínnel hígítjuk. Ha szükséges, tejet is adunk hozzá. Újraforraljuk, s vajdarabkákat keverünk a még forró levesbe. Ettől sokkal selymesebb lesz.

Tipp:

Pirított vagy natúr napraforgómaggal megszórva tálaljuk.
Megjegyzés:
Többen nem hámozzák, hanem alaposan megmosva héjastól használják fel.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)