2013. február 16., szombat

Kígyó-kalács

Egy kis személyes:

A lányom barátja nagyon  szereti a diósat, a mákosat, a szilvalekvárosat. Ezt a finom kalácsot az a törekvés ihlette, hogy mind a három íz együtt legyen! Az eredmény minden várakozásomat felüklmúlta. Nagyon finom, különleges kalácsot kaptam. Íme:


Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só 

Hozzávalók a diós töltelékhez:

  • 10 dkg darált dió
  • 5 dkg porcukor
  • szükség szerint forró tej
  • ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj

Hozzávalók a mákos töltelékhez:

  • 10 dkg darált mák
  • 5 dkg porcukor
  • szükség szerint forró tej
  • ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj

Egyéb hozzávalók:
  •  sütésálló szilvalekvár
  • 1 tojás sárgája
  • kevés tejszín, vagy tej 

Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A darált mákot összekeverjük a porcukorral, a reszelt citrom héjával, vaníliás cukorral, és annyi forró tejjel öntjük le, hogy krémes, kenhető állagú masszát kapjunk.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, majd hosszában három egyenlő kisebb téglalapra vágjuk. A tölteléket egyenlően elosztva rákenjük a kisebb téglalapokra. A tésztákat egyenként feltekerjük, így három hosszú bejglit kell kapjunk.

Kivajazott kapcsos tortaformában az így kapott kis bejgliket, kívülről befelé haladva elhelyezzük. Az érintkezési felületeket érdemes tojásfehérjével megkenni, mert így összeragadnak a tésztakígyók. A formában hagyjuk pihenni egy fél órát, s tojássárgájával kenjük meg. Szép pirosra sütjük, s közvetlenül a készre sütés előtt bőven megkenjük tejszínnel. Már csak annyira tesszük vissza a sütőbe, hogy a tejszín rásüljön. 

 










Jó munkát és jó étvágyat kívánok!

 

 

 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)