2013. február 8., péntek

Szatmári szilvalekváros zserbó



 Egy kis személyes:


Az eredeti zserbó baracklekvárral készül. Itt a szatmári részen-ahol lakom-a szilvalekváros változata terjedt el, olyannyira, hogy sokan nem is tudják, hogy az eredeti édesség íze nem ilyen.
.A mi vidékünkön nagy hagyománya van a rézüstben főzött tartósítószer- és cukormentes szilvalekvárnak
.A szilvalekvár-főzés több napos munka, hiszen állandóan kavarni kell. Ilyenkor összegyűlnek a rokonok, szomszédok, kell is a segítség, mert könnyen odaéghet.. A régi tollfosztás, kukoricahántás hangulata hasonlíthatott a mostani lekvárfőzés hangulatához.
S mivel ez a lekvár könnyen elérhető, ráadásul sütésálló, itt nem is sütik mással a zserbót. Én is jobban szeretem ezt a változatot.





Hozzávalók:

A tésztához

50 dkg liszt
25 dkg vaj vagy margarin
6 dkg cukor
1,5 dkg élesztő
3 kanál tejföl
2 tojássárgája
1 csipet só

A töltelékhez:

25 dkg darált dió
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
szilvalekvár

Kakaómázhoz: 

tortabevonó és kevés olaj



Elkészítése:

A lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot, a tejföllel eldörzsölt élesztőt, a csipet sót és a két tojássárgát. Könnyen gyúrható tésztát készítünk belőle (esetleg lisztet vagy tejfölt még adhatunk hozzá, ha nem áll össze vagy túl lágy lenne), fél órát pihentetjük. 4 cipót formálunk belőle és mindegyiket kinyújtjuk egy kisebb tepsi nagyságúra. Az első tésztalapot tepsibe helyezzük, megkenjük lekvárral és ráhintjük a cukros dió harmadát. Ugyanígy járunk el a második és harmadik lappal, végül a negyedik lappal fedjük. Kis lángon sütjük (kb 160-170 fok). Ha kihűlt, gőz fölött felolvasztott tortabevonóval, amit egy pici olajjal lazítunk, bevonjuk

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)