2013. február 6., szerda

Gyors falusi pogácsa

Sokan nem sütnek pogácsát, mert egy-két sikertelen próbálkozás után végleg feladják. Ilyenkor marad a látványpékségek sós süteményei, vagy a boltokban előre csomagolt rágcsálni való. Pedig a házi pogácsa illatát és ízét semmilyen bolti készítmény nem pótolja. S jóval kevesebbe is kerül! :)

Pogácsasütésre fel, kedves olvasóm! Ez a recept  nagyon finom és ELRONTHATATLAN!



Hozzávalók:

2 közepes burgonya
1 nagy  tejföl
3 púpos evőkanál zsír
1 tojás+ 1 tojás a kenéshez
só és bors ízlés szerint (só két csapott kávéskanál, bors kb 1 mokkáskanál)
5 dkg friss élesztő
1 mokkáskanál cukor
annyi liszt, hogy fényes rugalmas tésztát kapjunk ( kb 65-70dkg)

Elkészítése:

A burgonyát héjában megfőzzük és áttörjük vagy lereszeljük, kihűtjük., A zsírt , a tojást a tejföllel összekeverjük, hozzáadjuk a cukrot,belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük a burgonyával, sózzuk, borsozzuk, s annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy fényes, rugalmas tésztát kapjunk.Meleg helyen pihentetjük legalább egy fél órát. Majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, szaggatjuk. A tetejét nem kell bevagdosni, csak megkennitojással, amelybe egy kis pirospaprikát kevertünk.

Jó étvágyat!          

 

 



Érdemes elolvasni!

Ennek a receptnek a sertészsír a barátja. Nem ajánlatos másfajta zsiradékra cserélni, mert minőségromlást okozhat.
Én szívesen használom a pogácsa megkenéséhez a tojássárga és tejföl keverékét (1tojássárgához 1 kávéskanál tejföl) Könnyebb vele bánni, nem folyik végig az oldalán. Ez az azért fontos, mert ha a tojás kerül a pogácsa  oldalára, nem tud szépen felemelkedni a sütőben
A tetejét megszórhatjuk reszelt sajttal, egész mákkal, sóval, köménnyel, egyéb magvakkal. ( Enélkül is nagyon finom.)  Biztos vagyok benne, hogy hamar el fog fogyni!.
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)