2013. február 26., kedd

Krumpliimádók derelyéje


Egy kis személyes:

Ehhez hasonló étellel 1986-ban találkoztam Lengyelországban. A lengyelek nagy többsége gyakorló katolikus, s szigorúan betartja  a pénteki böjtöt. Barátnőm, akihez pont ezen a napon volt  ebédmeghívásom, váltig szabadkozott, hogy csak ilyen egyszerű étellel kínál.
Ám elég volt csak megkóstolnom ahhoz, hogy ne felejtsem el ezt a különlegesen finom "krumplis tésztát".
Azóta nem egyszer jártam ebben az országban, s ha választani lehet, mindig ezt kérem.
Barátnőm édesanyja  csak nagyvonalakban vázolta a receptet, hiszen- akár csak én- a főzéshez ő sem használ mérleget. Talán ez az a recept, ami leginkább megközelíti a "pelményi" ízét.

Hozzávalók:

A tésztához:

25 dkg burgonya
1 tojás
1 evőkanál vaj
csipet só
annyi liszt, hogy rugalmas, nyújtható tésztát kapjunk

A töltelékhez:

2-3 burgonya
1 kis fej hagyma
1 tojás sárgája
5 dkg vaj
10 dkg reszelt trappista sajt

bors

Egyéb hozzávalók:

10 dkg vaj

Elkészítése:

A burgonyát megfőzzük, áttörjük. 2-3 burgonyányi mennyiséget kiveszünk, s összekeverjük a vajban üvegesre párolt, apróra vágott hagymával,, hozzátesszük a tojás sárgáját, a reszelt sajtot,s fűszerezzük sóval. borssal. ( A burgonyapürétől kicsit keményebb, formálható masszát kell kapjunk.)
Ezután egy tálcára 5 Ft-os nagyságú gömböket formálok belőle.
A maradék főtt burgonyát a tojással, vajjal,csipet sóval és annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy a szokásos keménységű nudlitésztát kapjuk. Azon frissiben vékonyra kinyújtjuk,nagy pogácsaszaggatóval vagy pohárral köröket vágunk, közepébe beleteszünk egy sajtos krumpligolyót. Kettéhajtjuk, ujjaink segítségével lenyomkodjuk, s villával megcifrázzuk.
Lobogó sós vízben, melybe sót, s egy kis olajat is tettünk, addig főzzük, míg a derelyénk fel nem jön a víz színére. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, s forró, olvasztott vajra szedjük, amelyben addig melegítjük, míg a víz egy kicsit elpárolog.
Azonnal tálaljuk. Tehetünk rá frissen őrölt borsot is.

Tipp:

A töltelék lehet gombás, húsos, szilvalekváros, még diós is. Akkor is csak forró vajra szedjük.

Megjegyzés:

Tudom, hogy az étel sok vajat (kb 20 dkg-ot)  igényel, de még sem drága, hiszen a többi hozzávaló ára csekély. Margarinnal is helyettesíthető, de vajjal finomabb.
 Kiadós, sokat nem lehet belőle megenni. Nálunk ez vezeti a sort a derelyék sorában, sőt a nudlit is lekörözi. Érdemes vele egy kicsit többet dolgozni!






Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)