2013. február 13., szerda

Puliszka

Ismertető:

A puliszka (románul mămăligă, erdélyi szász nyelven Palukes) kukoricalisztből készült kásás étel.
A magyar, román, erdélyi szász, bolgár, ukrán hagyományos étkezésben egyaránt megtalálható; régebben az erdélyi szegény emberek fő tápláléka. Reggelinél, vacsoránál ez volt a főétel, ebédnél köretként ették. Kemény változatát hidegen tarisznyába csomagolták, útravalónak, mezei illetve erdei munkákhoz.
Az elkészítési módja nagyon egyszerű: a kukoricalisztet sós vízben megfőzik. A víz mennyiségétől függően a puliszka kemény, félkemény vagy híg lesz. Ehető köretként (az erdélyi magyarok például csirkepaprikás mellé, a románok töltött káposzta mellé), juhtúróval rétegesen összerakva, tehéntúróval-tejföllel ízesítve.
 A puliszka, miután a 20. század során a városi lakosság körében csaknem feledésbe merült, napjainkban ismét egyre ismertebbé és népszerűbbé válik, mely elsősorban a reformtáplálkozás térhódításával hozható összefüggésbe.
.A lisztérzékeny személyek táplálkozásában is fontos szerepet tölthet be. Jelentősége ismert még a csecsemőélelmezésben is – a sikértartalmú gabonák helyett felhasználva segíthet megelőzni a lisztérzékenység kialakulását. (Wikipédia)
Itt, Szatmárban van aki szereti, van aki meg sem kóstolja, de biztos, hogy mindenki ismeri.
Azért tettem ennek az egyszerű, de finom ételnek a  receptjét a blogomra, hogy minél szélesebb körben ismert legyen. Megérdemli!

A puliszka, ahogy én készítem

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 15-20 dkg finomabb szemcséjű kukoricadara
  • 0,5 evőkanál vaj

Elkészítése:

A gyengén  sózott, forrásban lévő vízbe állandó keverés közben vékony sugárban öntve, belefőzöm a kukoricadarát. ( Érdemes habverőt használni.) Néhány percig főzöm csak, de addig kavarni kell. A tűzről levéve egy kanál vajat keverek hozzá.
Ettől lesz az én puliszkám lágyabb, krémesebb, finomabb.

Lehet fogyasztani túróval, tepertővel, párolt savanyú káposztával, de mi csak három változatát szeretjük:
-A forró puliszkára hideg, a kihűlt puliszkára forró tejet öntünk. 
-A puliszkát szétterítjük a tálon, s igazi rézüstben főzött cukor-és tartósítószer mentes szilvalekvárt teszünk rá, s így öntjük rá a tejet.
- A puliszkát vastagabban megkenjük szilvalekvárral, s tejföllel vonjuk be.

Megjegyzés: 

A vaj nem szerepel semmilyen puliszka-receptben sem. De arra bíztatok mindenkit, próbálja ki! Nem lesz annyira parázs, s az íze is finomabb!


Jó étvágyat!

 








1 megjegyzés:

  1. Egyszerű,zsírban majoránna izesítéssel lesütött csirkemájjal ,ill sült sertésoldalassal,de friss tepertővel is nagyon finom.Mindezek mellé természetesen elengedhetetlen a savanyúkáposzta,amit a puliszkára teszünk,és erre rétegezzük a sülteket.Gyermekkoromban nagymamám minden szombeton ezt főzte.Nagyon szerettem.Ha tehetem mai napig megfőzöm.

    VálaszTörlés

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)