2013. április 14., vasárnap

Szatmári szilvalekváros derelye

Egy kis személyes:

Gyerekkorom nagy kedvence. Édesanyám nagyon sokszor készítette el nekünk.Én is szívesen várom ezzel az étellel Budapestről hazalátogató gyerekeimet.
Bár munkaigényes, de kiadós, olcsó és nagyon finom. Második fogásként, de akár desszertként is fogyasztható

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
5-6 egész tojás
1 üveg szatmári, üstben főtt szilvalekvár
olaj
zsemlemorzsa
porcukor a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítése:

A lisztból és a tojásból hagyományos módon gyúrt tésztát készítünk. Se só se víz nem kell hozzá.
Kézzel vagy géppel vékonyra nyújtjuk. A tésztára kiskanál segítségével lekvárhalmocskákat teszünk, majd ügyesen ráfordítjuk a következő sorra.


A két lekvárhalmocska közét és alját ujjunkkal lenyomkodjuk, majd derelyemetszővel  négyzeteket vágunk belőle.








Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A derelyét lobogó sós vízben (melybe egy kis olajat is tettünk) megfőzzük. Akkor jó, ha feljön a víz színére. A lecsöpögtetett tésztát pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Megjegyzés:

Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert a nyers derelye jól fagyasztható.
Vigyázzunk, hogy a tészta ne száradjon meg, mert ha nem ragad össze a lekvárhalmocska között, a töltelék a főzővízbe folyik.
Zsemlemorzsa helyett darált dióba is forgathatjuk. Úgy is nagyon finom.
A tojást kis mértékben helyettesíthetjük vízzel,  de a színtojásos tésztával könnyebb bánni, no és finomabb is!

Jó étvágyat!
http://tudositok.hu/4788/video/Penyigei_szilvalekvarral_toltott_derelye

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)