2013. április 16., kedd

Csalánleves

Egy kis személyes:

Kisgyerek voltam, de még most is emlékszem arra, hogy egyik távoli rokonom szerencsésen túlélve az orosz hadifogságot, arról beszélt, hogy kinn gyakran csalánlevest főztek, hogy éhen ne haljanak..Most már ismerve a csalán jótékony hatását, biztos vagyok benne, hogy ez is közrejátszott abban, hogy hazatérhetett.
Ez a tavasz legegészségesebb levese. Méregtelenítő hatása fantasztikus! Minden évben tavasszal készítem, s nemcsak azért esszük, mert tudjuk, hogy hasznos, hanem-bármilyen hihetetlen-finom is!

Hozzávalók:

-egy nagy tál csalán (csak a fiatal, tavaszi csalán használható, s annak is a csúcsvége a legfinomabb.)
-5 dkg vaj (margarin)
-2 csapott evőkanál finomliszt (rozsliszt, zabpehelyliszt)
-2 dl főzőtejszín (tej)
-vegamix  (Vegeta, Delikát)

-só
-bors
-fejenként egy fél főtt tojás

Elkészítése:

A csalánt  alapos mosás után le kell forrázni. ( Ezután már  nem csíp.) Apróra vágjuk hiszen már kézzel is nyugodtan megfogható. Sós borsos (ételízesítős) vízben megfőzzük. Világos rántással sűrítjük majd az egészet botmixerrel pürésítjük. (Ez elhagyható.) Tejszínnel dúsítjuk, de ha nincs tejjel is hígítható. A forró levesbe vajdarabkákat keverünk, ettől bársonyosabb lesz. 
Félbevágott főtt tojással tálaljuk.

Tipp:

Hogy a méregtelenítő hatás még nagyobb legyen, rántás helyett főzhetünk a levesbe burgonyát, ez is nagyon jól besűríti.

Metéltre vágott, vastagabbra sütött sós palacsintát is adhatunk levesbetétként.

Jó étvágyat!

                                

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)