2013. április 6., szombat

Gombóckalács

Egy kis személyes:
Nagyon szeretek kalácsot sütni, A tésztáját legtöbb esetben hasonlóan készítjük el, mégis minden más módon fonott vagy töltött kalácsnak más-más íze van. Íme egy nagyon finom változat:

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin + 5 dkg a beforgatáshoz
  • 5 dkg kristálycukor
  •  3,5dkg élesztő (1 csomag szárított élesztő)
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája+ +1 a kenéshez
  • 1 csipet só
  • sütésálló baracklekvár

  Elkészítése: 

Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt,majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
 A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, s 10x10-es négyzetre vágjuk.( Ha lekvárosabban szeretnénk, kisebb négyzetekre is vághatjuk.) Mindegyik közepébe teszünk a lekvárból, négy sarkát összefogva kis gömbbé alakítjuk. A " lekváros labdákat" olvasztott margarinba vagy vajba forgatjuk, s egy lekapcsolható tortaformába rakosgatjuk,(egymás mellé, majd egymásra)
Legalább egy fél óráig így is pihentetjük, majd tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
Tipp:
Finomabb, ha pár perccel a készre sütés előtt tejszínnel a tetejét lekenjük, s még visszatesszük a sütőbe, míg a tejszín rászárad.

Megjegyzés:

A liszt minőségétől függően a folyadék mennyisége változhat.
A lekvárt ízlésünknek megfelelően cserélhetjük. Én szatmári szilvalekvárral is elkészítettem már. Így is nagyon finom!

Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)