Nagyon szeretek kalácsot sütni, A tésztáját legtöbb esetben hasonlóan készítjük el, mégis minden más módon fonott vagy töltött kalácsnak más-más íze van. Íme egy nagyon finom változat:
Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin + 5 dkg a beforgatáshoz
- 5 dkg kristálycukor
- 3,5dkg élesztő (1 csomag szárított élesztő)
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás sárgája+ +1 a kenéshez
- 1 csipet só
- sütésálló baracklekvár
Elkészítése:
Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt,majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, s 10x10-es négyzetre vágjuk.( Ha lekvárosabban szeretnénk, kisebb négyzetekre is vághatjuk.) Mindegyik közepébe teszünk a lekvárból, négy sarkát összefogva kis gömbbé alakítjuk. A " lekváros labdákat" olvasztott margarinba vagy vajba forgatjuk, s egy lekapcsolható tortaformába rakosgatjuk,(egymás mellé, majd egymásra)
Legalább egy fél óráig így is pihentetjük, majd tojássárgájával lekenjük. Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
Tipp:
Finomabb, ha pár perccel a készre sütés előtt tejszínnel a tetejét lekenjük, s még visszatesszük a sütőbe, míg a tejszín rászárad.
Megjegyzés:
A liszt minőségétől függően a folyadék mennyisége változhat.A lekvárt ízlésünknek megfelelően cserélhetjük. Én szatmári szilvalekvárral is elkészítettem már. Így is nagyon finom!
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)