Egy kis személyes:
Bár van kenyérsütőm, csak dagasztásra használom, mert meggyőződésem, hogy a sütőben sült kenyér finomabb. Nem kell hozzá hiperszuper sütő, egy hagyományos gáztűzhely sütője is tökéletes. A hozzávalókat mindig szemre állítom össze, most csak azért mértem pontosan, hogy megoszthassam. Annyira finom, puha, hogy mindenkinek ajánlom kipróbálásra.Hozzávalók:
10 dkg rétesliszt25 dkg finomliszt
2-2,5 dl langyos folyadék (fele tej, fele víz)
1 csomag szárított élesztő
3 dkg vaj
5 dkg burgonyapehely vagy burgonyaliszt
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál kristáycukor
Elkészítése:
A
szárazanyagokat összekeverjük, s a langyos tejjel kevert vízzel bedagasztjuk.Mikor
már kezd leválni a kezünkről, beledolgozzuk az olvasztott
vajat.Rugalmas,
a kelt tésztát kell kapjunk. Én a kenyérsütő gép dagasztóprogramját használom az előírásnak megfelelően.
A tésztát rögtön kivajazott szilikon püspökkenyér formába egyengetjük s meleg helyen addig kelesztjük, míg ki nem púposodik egy kicsit a formából A tetejét megkenjük hideg vízzel, s 170°C-os sütőben barnára sütjük. (35-40 perc)
A tésztát rögtön kivajazott szilikon püspökkenyér formába egyengetjük s meleg helyen addig kelesztjük, míg ki nem púposodik egy kicsit a formából A tetejét megkenjük hideg vízzel, s 170°C-os sütőben barnára sütjük. (35-40 perc)
Még forrón kiszedjük a szilikonformából, rácsra tesszük, s újra "megmosdatjuk" hideg vízzel a már
kisült kenyeret. Letakarjuk egy konyhakendővel. Így a héja is szépen
megpuhul, s könnyen vágható lesz a kenyérkénk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)