Egy kis személyes:
Nagyon szeretjük a diós kalácsféléket, ezért sok változatban készül nálunk. Ez a kalács nagyon finom, dekoratív, szeletelve is mutatós. Van még egy nagy előnye: ennek a teteje nem reped szét!Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 20 dkg darált dió
- 10 dkg porcukor
- szükség szerint forró tej
- ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj
- 1 tojás sárgája
- kevés tejszín, vagy tej
Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A darált diót összekeverjük a porcukorral, a reszelt citrom héjával, vaníliás cukorral, és annyi forró tejjel öntjük le, hogy krémes, kenhető állagú masszát kapjunk.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk. A tölteléket rákenjük s a tésztát feltekerjük. A kapott tésztatekercset 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Alaposan kivajazott, lecsatolható tortaformába következőképpen rakosgatjuk a kis tekercseket: egymástól legalább ujjnyit ávolságra állítva a tortaformába helyezzük a még nyers szeleteket kívülről befelé haladva körbe-körbe. A közepén az így keletkező lyukba egymásra fektetve tesszük a kevésbé csinos csigákat. Ha maradt még a szeletelt tésztánkból, emeletet is készíthetünk, de az újabb sort a hézagokra helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
Tipp:
Finomabb, ha pár perccel a készre sütés előtt tejszínnel a tetejét lekenjük, s még visszatesszük a sütőbe, míg a tejszín rászárad.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)