2013. április 11., csütörtök

Rakott diós bejgli

Egy kis személyes:

Nagyon szeretjük a diós kalácsféléket, ezért sok változatban készül nálunk.  Ez a kalács nagyon finom, dekoratív, szeletelve is mutatós. Van még egy nagy előnye: ennek a teteje nem reped szét!

Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 10 dkg porcukor
  • szükség szerint forró tej
  • ízlés szerint vaníliás cukor, reszelt citromhéj
Egyéb hozzávalók:
  • 1 tojás sárgája
  • kevés tejszín, vagy tej 
Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A darált diót összekeverjük a porcukorral, a reszelt citrom héjával, vaníliás cukorral, és annyi forró tejjel öntjük le, hogy krémes, kenhető állagú masszát kapjunk.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk. A tölteléket rákenjük s a tésztát feltekerjük. A kapott tésztatekercset 1 cm vastag szeletekre vágjuk. Alaposan kivajazott, lecsatolható tortaformába következőképpen rakosgatjuk a kis tekercseket: egymástól legalább ujjnyit ávolságra állítva a tortaformába helyezzük a még nyers szeleteket kívülről befelé haladva körbe-körbe. A közepén az így keletkező lyukba egymásra fektetve tesszük a kevésbé csinos csigákat. Ha maradt még a szeletelt tésztánkból, emeletet is készíthetünk, de az újabb sort a hézagokra helyezzük.
Meleg helyen még legalább fél órát pihentetjük, majd tojás sárgájával megkenjük a tetejét.
Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.

Tipp:
Finomabb, ha pár perccel a készre sütés előtt tejszínnel a tetejét lekenjük, s még visszatesszük a sütőbe, míg a tejszín rászárad.


Jó étvágyat!










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)