Egy kis személyes:
Nagyon szeretek kalácsot sütni. Ennek a változatnak az ötletét egy felbontott tejszín adta. Krémleveshez elhasználtam a a fél literes főzőtejszín felét, s nem akartam, hogy megsavanyodjon a maradék.Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
- kb. 2,5 dl langyos tejszín
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 5 dkgolvasztott vaj vagy margarin
- 2-3 cs.vaníliás cukor
- 1 tojás sárgája
- kevés tejszín, vagy tej
Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejszínnel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk.
Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, s bőven megszórjuk vaníliás cukorral. Majd három egyenlő kisebb téglalapra vágjuk.
A tésztákat egyenként feltekerjük, így három hosszú bejglit kell kapjunk. Ezeket a kis rudacskákat hármas fonással összefonjuk.
Olvasztott vajjal kikent, lecsatolható kerek tortaformába helyezzük a fonatot,s tojás sárgájával lekenjük. Meleg helyen legalább egy fél órát pihentetjük
Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.
Tipp:
Finomabb, ha pár perccel a készre sütés előtt tejszínnel a tetejét lekenjük, s még visszatesszük a sütőbe, míg a tejszín rászárad.
Megjegyzés:
A liszt minőségétől függően a folyadék mennyisége változhat.Jó étvágyat!
Isteni!!!
VálaszTörlésNagyon guszta biztosan finom is. Nagyon ügyes vagy, köszönöm, hogy megosztottad.
VálaszTörlés