2013. március 9., szombat

Foszlós rozsos grahamkenyér

Egy kis személyes:

Végre sikerült a teljes kiőrlésű lisztből  foszlós, kellemesen puha kenyeret sütnöm .Íme:

Hozzávalók:

10dkg finomliszt
10dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
20dkg teljes kiőrlésű grahamliszt
1 közepes főtt burgonya reszelve (3 evőkanál maradék burgonyapüré)
2,5 - 3dl langyos víz
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál cukor
1 tasak szárított élesztő
2 kávéskanál napraforgómag
1 kávéskanál búzakovász (elhagyható)
1 evőkanál puha vaj (margarin)

Elkészítése:

A szárazanyagokat összekeverjük, hozzáadjuk a burgonyát, s a langyos vízzel bedagasztjuk.Mikor már kezd leválni a kezünkről, beledolgozzuk a vajat.Rugalmas, a kelt tésztát kell kapjunk.Meleg helyen duplájára kelesztjük. Lisztezett gyúrótáblára borítjuk, s kezünk segítségével hosszúkás kenyérformára igazítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s ott is hagyjuk egy fél órát pihenni. Megkenjük a tetejét vízzel, s gazdagon meghintjük napraforgómaggal, 170°C-os sütőben ropogósra sütjük. (35-40 perc)

Tipp:

A magvak fajtáját változtathatjuk ízlésünknek megfelelően. Akár a tésztába is dagaszthatunk belőle egy nagy marékkal.
Ne használjunk friss élesztőt, mert akkor másnapra intenzív élesztő illata lesz a kenyérnek!
Sütés után a forró kenyeret vegyük ki a tepsiből, s tegyük rácsra! (Másképp az alja vizes lesz a meleg párától)
A forró kenyeret spricceljük be hideg vízzel, takarjuk be konyraruhával, ettől kellemesen ropogós-puha lesz a héja.
A liszt minőségétől függően a szárazanyag és a folyadék mennyisége kicsit változhat.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)