Egy kis személyes:
Ez az egyik kedvenc receptem. Ízében hasonlít a régi büfépogácsákhoz, könnyen elkészíthető. Bár én a háztartásomban mellőzöm a zsírt, ennek a sós sütinek ez a barátja. (Én fele vaj, fele zsír kombinációt használom.) A recept 3 evőkanál cukrot ír, én kevesebbet (1 evőkanál) szoktam hozzátenni.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 20-25dkg zsír (fele zsír, fele vaj)
- 3 dkg élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 1 mokkacukor
- 2-2,5 dl tejföl
- 1 csapott teáskanál só
- 1 tojás+ 1 tojássárga a kenéshez
- fél mokkáskanál pirospaprika
- pici tej
Elkészítése:
Az élesztőt pici tejjel egy mokkacukorral felfuttatjuk. A tejfölt a cukorral simára keverjük.A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk. A liszt közepébe beleütjük a tojást, hozzáadjuk a sót, az élesztőt, a kikavart tejfölt, s alaposan összegyúrjuk. Ha nagyon ragadna, adhatunk még hozzá lisztet. A kész tészta lágy, ruganyos és fényes. Meghintjük liszttel, s a duplájára kelesztjük. Lisztezett deszkán nyújtjuk, hajtogatjuk, s hagyjuk még pihenni. Nyújtjuk, szaggatjuk, s a tetejét vagy tiszta tojással, vagy tejfölös tojássárgával, melybe egy kicsi pirospaprikát kevertünk, megkenjük. Jó meleg sütőben sütjük.
Megjegyzés:
A tetejére ízlés szerint reszelt sajtot, magvakat is tehetünk.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)