2013. március 1., péntek

Vienetta

Egy kis személyes:

Ezt a habos-csokis finomságot Páskuly Ákos (Fehérgyarmat) készítette, s küldte el nekem a receptet.
Könnyen elkészíthető, dekoratív édesség.

Hozzávalók: (26 cm-es formához)

A tésztához:

8 tojás
24 dkg porcukor
4 ek olaj
4 ek langyos víz
20 dkg liszt
4 dkg (keserű) kakaópor
1 csomag sütőpor

A krémhez:

4 tábla étcsoki
1l Habmester vagy Hulala
5 csomag habfixáló
kevés olaj

Elkészítése:

A tésztához  tojások fehérjét kemény habbá verjük,  később hozzáadjuk a cukor 1/3-ad részét.
A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük a robotgép segítségével.
A sárgájához felváltva hozzáadjuk kanalanként az olajat és a vizet és azokat jól elkeverjük.
A lisztet, a kakaóport és a sütőport elkeverjük, majd felváltva a sárga krémhez adjuk a kemény tojásfehérje habot, és a lisztes keveréket. Jól elkeverjük őket alapos, nagy mozdulatokkal.
Egy kapcsos tortaforma alját  vagy egy kisebb tepsit sütőpapírral kibélelünk, majd beleöntjük a tésztát, és 170 fokra előmelegített sütőben megsütjük.
Tűpróbával ellenőrizzük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor alufóliával fedjük le.
Ha kihült kétfelé vágjuk.
Az étcsokoládét (jó a tortabevonó is) gőz fölött kevés étolajjal felolvasztunk.1l Habmestert 5csomag habfixáloval jó keményre felverünk. A habot osszuk fel négy egyenlő részre!

Összeállítás:

Az egyik piskótalapra rákenjük az első habréteget. Vékonyan teszünk rá csokoládét, várjunk míg megdermed,és kezdjük a következő réteget. (Ajánlatos minden réteg után hűtőbe tenni gyorsabban keményedik). 3 réteget készítünk, és  végül rátesszük a piskóta másik felét. A tetejét és az oldalát is bekenjük vékonyan habbal és lecsorgatjuk csokoládéval. .Pár órára a hűtőbe tesszük.

Megjegyzés:

A recept habtejszínnel és zselatinnal is elkészíthető.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)