Egy kis személyes:
Ebben a blogban szerepelt már kakaós, diós, mákos csiga, próbáljuk ki most a fahéjasat is!Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg finomliszt
- 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
- 5 dkg kristálycukor
- 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
- kb. 2,5 dl langyos tej
- 1 tojás sárgája
- 1 csipet só
- 15-20 dkg puha margarin
- 2 teáskanálőrölt fahéj
- 2 evőkanál cukor
Elkészítése:
Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben a puha margarint kikeverjük a fahéjas cukorral. Ha túl kemény lenne, adhatunk még hozzá zsiradékot.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, s mintha vajas kenyeret kennénk, rákenjük a kakaós masszát. (Nem szabad túl vastagon!) Fecsavarjuk, mint a bejglit. Érdemes a széleket csavarás előtt behajtani, így a szélső csigák is szebbek lesznek.
Éles késsel 1 cm-es darabokra vágjuk, s egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Ha deformálódnának vágás közben, kezünkkel igazítsunk rajta.
A tepsiben hagyjuk még pihenni egy fél órát, majd 170°C-os sütőbe toljuk. Ha már majdnem kész, tejjel vagy tejszínnel meglocsoljuk, s egy kicsit tovább sütjük.
Megjegyzés:
Itt a sütőpapír használata "kötelező", mert hagyományosan sütve a sütink leéghet, leragadhat.A tészta dagasztásánál a liszt minőségétől függően a tej vagy a szárazanyag mennyisége változhat.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)