2013. március 12., kedd

Fahéjas csiga

Egy kis személyes:

Ebben a blogban szerepelt már kakaós, diós, mákos csiga, próbáljuk ki most a fahéjasat is!


Hozzávalók a tésztához:

  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
Hozzávalók a töltelékhez:
  • 15-20 dkg puha margarin
  •  2  teáskanálőrölt fahéj
  • 2 evőkanál cukor

Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
Közben a puha margarint kikeverjük a fahéjas cukorral. Ha túl kemény lenne, adhatunk még hozzá zsiradékot.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, s mintha vajas kenyeret kennénk, rákenjük a kakaós masszát. (Nem szabad túl vastagon!) Fecsavarjuk, mint a bejglit. Érdemes a széleket csavarás előtt behajtani, így a szélső csigák is szebbek lesznek.
Éles késsel 1 cm-es darabokra vágjuk, s egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Ha deformálódnának vágás közben, kezünkkel igazítsunk rajta.
 A tepsiben hagyjuk még pihenni egy fél órát, majd 170°C-os sütőbe toljuk. Ha már majdnem kész, tejjel  vagy tejszínnel meglocsoljuk, s egy kicsit tovább sütjük.

Megjegyzés:

Itt a sütőpapír használata "kötelező", mert hagyományosan sütve a sütink leéghet, leragadhat.
A tészta dagasztásánál a liszt minőségétől függően a tej vagy a szárazanyag mennyisége változhat.


Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)