2013. április 30., kedd

Gölődin leves

Egy kis személyes:

Ennek a különlegesen finom levesnek a receptjét kedves barátnőm, Pappné Manyi (Csongrád) küldte el nekem. Köszönöm szépen!  Átadom, ahogy tőle kaptam: 

Drága nagymamám receptje, a húsvéti asztalra kerülve a zsírtalanított sonkalé az alapja.

Hozzávalók:

3/4 kg krumpli
kb. 20 dkg liszt
kevés olaj
őrölt paprika
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
leveszöldség, zöldség zöldje
paprika, paradicsom
só, bors, köménymag, házi vegeta

Elkészítés:

A krumplit megfőzöm, áttöröm krumplinyomón, 2-3 evőkanállal majd a levesbe teszek sűrítésképpen, hagyom kihűlni.
Közben lereszelem a vöröshagymát és a fokhagymát, megdinsztelem, beledobok pár szem köménymagot, hogy kipattogjon, a zöldségeket is megdinsztelem, rá az őrölt paprika és felöntöm a sonka főzőlevével. Sűrítem tört krumplival, fűszerezem.
Amíg a zöldség fő, a krumpliból a liszttel tésztát készítek, kis gombócokat formázok és a lobogó levesbe csak addig főzöm őket, míg feljönnek a tetejére.
Van aki babérlevéllel és tejföllel szereti, úgy is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki kipróbálja. Régmúlt emlékeket idéző ízek ezek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)