2013. március 15., péntek

Foszlós tejszínes kalács


 Egy kis személyes:

Nagyon szeretek kalácsot sütni. Ennek a változatnak az ötletét egy felbontott tejszín adta. Krémleveshez elhasználtam a a fél literes főzőtejszín felét, s nem akartam, hogy megsavanyodjon a maradék.

Hozzávalók a tésztához:


  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
  • kb. 2,5 dl langyos tejszín
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
Egyéb hozzávalók:
  • 5 dkgolvasztott vaj vagy margarin
  • 2-3 cs.vaníliás cukor
  • 1 tojás sárgája
  • kevés tejszín, vagy tej 
Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejszínnel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk.



Meleg helyen duplájára kelesztjük.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk. Megkenjük olvasztott vajjal, s bőven megszórjuk vaníliás cukorral. Majd három egyenlő kisebb téglalapra vágjuk.
 A tésztákat egyenként feltekerjük, így három hosszú bejglit kell kapjunk. Ezeket a kis rudacskákat hármas fonással összefonjuk.



Olvasztott vajjal kikent, lecsatolható kerek tortaformába helyezzük a fonatot,s tojás sárgájával lekenjük. Meleg helyen legalább egy fél órát pihentetjük




Előmelegített sütőben 180 fokon aranybarnára sütjük.




Tipp:
Finomabb, ha pár perccel a készre sütés előtt tejszínnel a tetejét lekenjük, s még visszatesszük a sütőbe, míg a tejszín rászárad.

Megjegyzés:

A liszt minőségétől függően a folyadék mennyisége változhat.

Jó étvágyat!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)