2013. március 12., kedd

Diós, mákos csigák



Egy kis személyes:

Ezt a sütit a különleges mák- és diószeretetem ihlette. Én szívem szerint mindenbe ezt a két tölteléket tenném. Így lett a kakaós csigából diós csiga, s ha a diót kicserélem, mákos csiga.

Hozzávalók a tésztához:
  • 40 dkg finomliszt
  • 5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
  • 5 dkg kristálycukor
  • 2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
  • kb. 2,5 dl langyos tej
  • 1 tojás sárgája
  • 1 csipet só
Hozzávalók a diótöltelékhez:
  • 20 dkg darált dió
  • 12 dkg porckor
  • 1 vaníliás cukor
  • kb 2 dl tej
  • ízlés szerint citromhéj reszelve
 Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet a margarinnal, a cukorral, sóval eldolgozzuk. Hozzá adjuk a tojás sárgáját, az élesztőt, és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes, rugalmas tésztát kapjunk. Meleg helyen duplájára kelesztjük.
majd hozzáadjuk a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat.
A tésztát fél centi vastagságú téglalap alakra nyújtjuk, s mintha vajas kenyeret kennénk, rákenjük a diós masszát. Fecsavarjuk, mint a bejglit. Érdemes a széleket csavarás előtt behajtani, így a szélső csigák is szebbek lesznek.
Éles késsel 1 cm-es darabokra vágjuk, s egymástól távol sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.Ha deformálódnának vágás közben, kezünkkel igazítsunk rajta.
 A tepsiben hagyjuk még pihenni egy fél órát, majd 170°C-os sütőbe toljuk. Ha már majdnem kész, tejjel  vagy tejszínnel meglocsoljuk, s egy kicsit tovább sütjük.

Megjegyzés:

A máktölteléket ugyanúgy készítjük el, mint a diósat.
Itt a sütőpapír használata "kötelező", mert hagyományosan sütve a sütink leéghet, leragadhat.
A tészta dagasztásánál a liszt minőségétől függően a tej vagy a szárazanyag mennyisége változhat.



Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)