2013. május 17., péntek

Üdítő ital bodzából

Egy  kis személyes:

Nagyszekeresen, egy szatmári községben voltam kezdő pedagógus. A szatmári táj gyönyörű, így ősszel és tavasszal hatalmas kerékpártúrákat szerveztünk a tanítványaimmal közösen. Egy-egy útszakasz végén nagy szertartása volt a közös étkezésnek. Ki-ki elővette az otthonról hozott csomagját, s mindenki kapott mindenből. A gyerekek kínáltak meg rántott krumplival és a nagyon különleges ízű bodzavízzel. Mind a kettőt rendszeresen készítem azóta is. Nagyon sok kellemes emléket őrzök első iskolámról, többek között ennek az italnak az ízét is! (Én az idén az elkészítéssel az idén megvárom, míg ía gyerekeim hazajönnek, ezért tettem fel csak a virág fotóját.)
Íme:

Hozzávalók:

6-7 bodzavirág
40-80 dkg cukor, Xylit (ízlés szerint)
2 citrom
2 csomag citrompótló
5 l víz

Elkészítése:

A felkarikázott egész citromokat, a citrompótlót és a cukrot egy ötliteres üvegbe tesszük. Annyi vizet öntünk rá, hogy az üveg majdnem tele legyen. Alaposan felkeverjük, hogy a cukor és a citrompótló felolvadjon. A tetejére rárakjuk az alaposan megmosott bodzavirágokat. Az üveget lefedjük egy kis tálkával, majd egy-két napig állni hagyjuk. Ha leszűrtük, azonnal fogyasztható. Hűtőszekrényben néhány napig eláll.
Ha hosszabb ideig szeretnénk eltartani, akkor a cukrot a vízzel főzzük fel, és forrázzuk le vele a virágokat.Aztán tegyük bele az egyéb hozzávalókat.
Ha téli italként szeretnénk fogyasztani,egy kevés tartósítószert tegyünk a leszűrt, palackokba töltött üdítőnkbe, s légmentesen zárjuk le. Azonnal a kamra polcára tehetjük.
Érdemes elkészíteni, mert a legfinomabb üdítők egyike.

Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)