2013. augusztus 2., péntek

Görögdinnyehéj-befőtt

Egy kis személyes: 

Az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk a dinnye. Ha vastag héjú fajtát sikerül választanunk, nem dobjuk ki.  A kellemes, savanykás ízű "hulladékból" nagyon finom befőtt készíthető. Érdemes kipróbálni! Mi szeretjük, télen igazi csemege.
Sok recept hosszadalmas, több napi munkát igényel. Én kikísérleteztem egy egyszerű és gyors megoldást. Íme:

Elkészítése:

Ha tudjuk, hogy a héj befőzésre vár, úgy esszük, hogy a piros húsból is maradjon rajta legalább egy fél centiméter, de lehet több is. A görögdinnye külső zöld héját vékonyan lehámozzuk. Kétszer két centis kockákra vágjuk, s enyhén ecetes vízben üvegesre főzzük. Leszűrjük. Az eredeti recept annyi cukorral dolgozik tovább, amennyi a párolt, leszűrt dinnye súlya. Én mindig jóval kevesebbet használok, s így tényleg egy kellemes, üdítő befőttet kapok. Ízlés szerinti cukrot,egy felszeletelt citromot, vaníliarúd darbakákat kevés vízzel felfőzök, s visszateszem  bele a dinnyehéj-kockákat.  Már csak felfőzöm, s mehet is az üvegekbe. Száraz dunszt után a helyére kerül.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)