Egy kis személyes:
Szatmár híres a rézüstben főzött cukor-és
tartósítószermentes szilvalekvárjáról. Nincs olyan vásár, ahol ne
lehetne kapni, a penyigei Szenke-parti vásáron még azt is megnézhetjük,
hogyan készül. Nekem viszont nincs szükségem több tízkilónyira ebből a
finomságból, nincs is ennyi felesleges szilvám,sőt a megfelelő
felszerelésem is hiányzik. Ezért én minden évben megfőzöm a magam téli
adagját a konyhában a gáztűzhelyen.
Nem kell megijedni! Nem kell mellette állni, nem fröcsköl, sőt kavargatni sem kell!
Elkészítése:
Az alaposan megmosott, érett szilvát (a kékszilva bármelyik fajtája jó)
kimagozzuk. Egy lehetőleg csak befőzésre használatos nagyobb lábast
vékonyan kikenünk ecettel, majd beletesszük a gyümölcsöt. Takaréklángon, még jobb, ha plusz vason főzzük.
Nem
szabad hozzányúlni, megkavarni, se nagy lángon főzni. Addig
rotyogtatjuk, míg teljesen összeesik, s szinte elfővi a levét. Éjszakára
le is kapcsolhatjuk, reggel lehet folytatni. CSAK EGY A FONTOS:
LASSAN!!!!
Amikor már nagyon kevés lé van alatta,kavarni kell. Nem kell mellette állni. Az
ecet miatt- melynek az íze teljesen elillan főzés közben- nem fog
leragadni. Csak tőlünk függ ezután, hogy meddig hagyjuk a tűzön. Ha
folyósabban szeretjük, kevesebb ideig, ha keményebb lekvárt szeretnénk
tovább főzzük.
Forrón üvegekbe töltjük, s mehet is a helyére.
Tartósítószer nélkül is eláll, de egy késhegynyit a biztonság kedvéért
tehetünk rá.
Jó tanács:
A legfinomabb lekvárt az apró szemű,úgynevezett "Nemtudom szilvából" főzhetünk.
Ne főzzük fazékban! A nagy lábas azért jobb, mert nem magas benne a szilvaréteg.
Ne töltsük tele az edényünket, mert a szilvalé miatt a térfogat nő,s kárba mehet az értékes lé.
JÓ ÉTVÁGYAT!
|
Épp csak elkezdett főni |
|
Itt már egy kicsit összeesett |
|
Itt kavartam meg először. |
|
Már nem sok híja van |
|
Kész is van! |
|
Nagyon fincsi! |
|
Nem ragadt le egy cseppet sem! |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)