2013. augusztus 6., kedd

Bejgli-kalács




Egy kis személyes:
Nagyon szeretjük a kalácsféléket, ezért sok változatban készül nálunk.  Ez a kalács nagyon finom, dekoratív, szeletelve is mutatós.

Hozzávalók a tésztához:
32 dkg finomliszt
5 dkg olvasztott vaj vagy margarin
2 evőkanál kristálycukor
2,5 dkg élesztő (fél csomag szárított élesztő)
kb. 1,5 dl langyos tej
2 tojás sárgája
1,5 evőkanál kakaó
1 vanliás cukor
1 csipet só

Elkészítése:

Az élesztőt pici cukorral, kevés langos tejjel felfuttatjuk. A lisztet  a cukorral,  vaníliás cukorral,sóval eldolgozzuk. Hozzáadjuk az  a tojás sárgáját, az élesztőt,.az olvasztott vajat,(margarint) és annyi langyos tejjel dolgozzuk össze, hogy szép fényes,rugalmas,lágy kelt tésztát kapjunk. (Én a kenyérsütő dagasztóprogramját használom a leírás szerint.)
A kidolgozott tésztát kettéválasztjuk, s a felébe beledagasztjuk a kakaót. Egy-két mokkáskanálnyi tejjel megkönnyíthetjük a kakaó bedolgozását.) Meleg helyen duplájára kelesztjük
Mind a két tésztából külön-külön lisztezett deszkán fél centiméter vastag téglalapokat nyújtunk, s a kakaós lapot ráhelyezzük a vaníliásra. Egy kicsit így is nyújthatunk rajta, így a rétegek nem válnak szét.
Majd feltekerjük, mint a bejglit. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, s legalább egy fél órát itt is pihentetjük.
Tojássárgával kenjük, s előmelegített sütőben szép sárgás-barnára sütjük. (20-25perc)
Még melegen rácsra tesszük, hogy ne vizesedjen be az alja.

Az elkészítése képekben:





JÓ ÉTVÁGYAT!

1 megjegyzés:

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)