Egy kis személyes
Nagy kedvencünk volt ez a süti gyermekkorunkban. Édesanyám, ha igazán kedvünkben akart járni, ezt készítette el nekünk. A receptet egy Nők Lapjából ollózta anyukám, s emlékszem, mennyire meggyötört volt már a sok használattól.Költözéskor a receptes zacskó a garázsba került. Több hónap után -hisz közben dolgoztunk- érkeztem odáig, hogy a kevésbé fontos dolgokat kicsomagoljam. Sajnálattal tapasztaltam, hogy egy kóbor egérkének nagyon ízlett a sok megsárgult recept. Azonnal mentettük a menthetőt, de ezt a leírást olvashatatlanságig összedarálta hívatlan vendégünk.
Már-sajnos-nem élt, akitől megkérdezhettem volna az elkészítését, így maradt több hasonló recept kipróbálása, de egyik sem közelítette meg az eredeti pite különleges finomságát. 20 évet kellett várnom, míg egy iskolai ünnepségen, amire saját készítésű sütiket készítettünk, meg nem láttam. Rögtön elkértem a receptet, s azért is teszem ide föl, hogy mindig elérhessem. Aki szereti a mákosat, annak nem szabad kihagyni.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg vaj
- 1 tojás sárgája
- 4 evőkanál víz
A töltelékhez
- 40 dkg mák
- 35 dkg cukor
- 1 pohár (2 dl víz)
- 1 kávéskanál vanília aroma
- 3 tojás sárgája
- fél citrom leve és reszelt héja
- 5 dkg vaj
- 4 tojásfehérje
Elkészítése:
A lisztet a vajjal összedörzsöljük, hozzáadjuk a tojás sárgáját és a vizet. Lágy, de nem ragadós tésztát kell kapjunk. Két részre osztjuk.
A mákot, a cukrot, a vizet összefőzzük. ( 3-4 perc) Ha langyosra hűlt,hozzáadjuk a vajat, a három tojás sárgáját,ízesítjük vaníliával, citrommal.A tojások fehérjét kemény habbá verjük, s óvatosan hozzáadjuk a máktöltelékhez.
A tészta egyik felét vékonyra nyújtjuk, s egy közepes tepsit kibélelünk vele. Rákenjük a máktölteléket, s befedjük a másik lappal. Villával megszúrkáljuk, s megsütjük.
Megjegyzés:
Ne süssük túl! A tészta színe inkább világos legyen!
Porcukorral megszórva tálalhatjuk, de anélkül is nagyon finom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)