2017. január 24., kedd

Vatta sütemény

Egy kis személyes:

Süteményezni akartunk. Jó lenne egy kis Néger kocka!-gondoltuk a lányommal. S ahogy édesanyám receptjei között keresgéltem, megláttam ezt a sütileírást. Nagyon régen ettem ilyet, még abban az időben sütötte anyukám sokszor, mikor először jelent meg a pudingpor az üzletekben. Hát.....nem mostanában volt, az biztos.
Felidéződtek a régi ízek, s tudtam, hogy ma elkészítjük közösen. Két asszony egy konyhában, ebből csak jó sülhet ki . Íme:

Hozzávalók:

Tészta: 

6 tojás fehérjét keményre  verünk 21 dkg porcukorral.Egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját,1 csomag vanillin cukrot,késhegynyi sütőport, és liszt helyett 4 csomag puncs ízű pudingport. Piskótaként sütjük zsírozott,lisztezett tepsiben tűpróbáig.

Krém:

25 dkg margarint 28 dkg porcukrot habosra keverünk, hozzáadunk két tojás sárgáját, s azzal is jól kikeverjük. Fél liter tejben megfőzünk két vanília ízű pudingot, és kihűtjük. A két masszát összeadjuk.

Máz:

3 evőkanál forró víz,20 dkg porcukor, s annyi kakaó, amennyitől mázszerű krémet kapunk. Ezt kenjük a süteményünk tetejére.

Megjegyzés: 

Én nem szeretem a süteményben a nyers tojást. Ezért a krémet a következő módon változtattam meg: kihagytam a tojást, s így kapott zömökebb állagú krémet kókusztejszínnel (Cocomas) és két kanál cukrászlikőrrel lazítottam.
De használhatunk felvert állati vagy növényi tejszínt is, vagy egyszerűen több tejben főzzük egy kicsit lazábbra a pudingunkat. Akkor nem muszáj egyéb lazító.
A mázat csokoládéból készített forgáccsal helyettesítettem

Jó étvágyat!






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)