2017. január 27., péntek

Bogárka- az egyik legfinomabb lakodalmas aprósüti



Egy kis személyes:

Ezzel a mutatós aprósütivel  egy esküvőn találkoztam lassan 20 éve. Mivel a vendégek is hozzájárultak az ellátáshoz, ki kellett nyomoznom, ki sütötte. Végre megtaláltam a finomság "tulajdonosát:"Azonnal, egy szalvétára írtam le a hozzávalókat.Az elkészítését pedig nem volt nehéz megjegyezni. Íme:

Hozzávalók:

A tésztához:

35 dkg finomliszt
25 dkg vaj (margarin) 
10 dkg porcukor

Egyéb hozzávalók:

1 tábla tortabevonó
1 kanál olaj
gyümölcsíz

Elkészítése:

A vajat elkeverjük a porcukorral, hozzáadjuk a a lisztet, s összegyúrjuk.
30-40 percig hűtőben pihentetjük.
A tésztát nyújtsuk ki kb 1 cm vastagra, csíkozzuk fel a tésztát, és sodorjunk a tésztákból 1 cm vastag hengereket A.hengert daraboljuk fel kb 5 cm-es darabokra.Minden darab kétharmad részét lapítsuk szét a villa domború részével. Ez lesz a "bogárkánk"szárnya. A kisebb rész a feje.Az így kapott, formázott nudlikat sütőpapírral bélelt tepsiben süssük meg! Hamar megsül, ha az alja halványbarna, már jó.
Majd két-két darabot gyümölcsízzel (bármilyen íz tökéletes) összeragasztunk.  Az így kapott "bogárkák" fejrészét olvasztott csokiba mártjuk. Sütőpapírra téve hagyjuk megszáradni.

Megjegyzés:

A tésztához nem kell se tojás, se tej, se tejföl. Összeáll a gyúrástól.
Lazító anyagra sincs szükség, anélkül is puha lesz.
Ha gőz fölött olvasztjuk meg a csokoládét, vigyázzunk, hogy a víz ne zubogjon, s az edény alja ne érjen bele.
A már folyékony csokoládéba keverjünk egy kanál olajat, könnyebb vele bánni, és fényesebb lesz a mázunk.
Egy adagból viszonylag kevés lesz, ezért érdemes másfél, esetleg két adagból készíteni.

A liszt egy részét darált mákkal vagy darált dióval helyettesíthetjük. Igazi különlegességet kapunk így. Ha mákot használunk, mutatósabb, ha fehér csokit  használunk.


Sokáig friss marad, ezért több nappal a felhasználás előtt elkészíthető. 

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)