2013. augusztus 2., péntek

Rebarbarás tökdzsem

Egy kis személyes:

Ezt a receptet a véletlen szülte.
A rebarbaránkon-hisz már megtermette a magáét-ma csak két szép levélnyél volt.  Ezt eldobni vétek, befőzni kevés.
Bár kicsi a kertünk, mindig van benne több bokor spárgatök. Bárhol jól érzi magát, csak locsolni kell. Ilyenkor aztán terem is bőségesen. Ma is legyalultam öt szép példányt: lett belőle tökfőzelék, fagyasztottam is, s fél kilónyit kísérletezésre szántam. Olyan finom lett a végeredmény, hogy azonnal, frissiben megosztom.
Jövőre tudatosan fogok ilyet készíteni! De ha az egyetlen tő rebarbarám úgy akarja, még az idén is.

Hozzávalók:

50 dkg tisztított, gyalult spárgatök
2 vastagabb tisztított rebarbaraszár
egy kis darab vaníliarúd
3-4 kis darab egész fahéj
30-40 dkg cukor
fél csomag dzsemfix
kevés ecet

Elkészítése:

A gyalult tököt enyhén ecetes vízben előfőzzük, s leszűrjük. A feldarabolt rebarbarával, a fűszerekkel odatesszük főni egy pici vizet öntve alá. Addig főzzük, míg a rebarbara szétesik, s nem marad már leve. A cukorba keverjük bele dzsemfixet, s adjuk hozzá a rebarbarás tökhöz.
Amikor összefőtt (két-három perc) mehet is az üvegbe, majd a helyére.

Megjegyzés:

A tök semleges ízű, és képes átvenni bármilyen ízvilágot. Ezen a dzsemen finoman érződik a vanília, a fahéj, s a rebarbara pikánsan savanykás íze. Valami fantasztikus!
Úgy gondolom, ha nincs rebarbaránk, felkarikázott citrommal is helyettesíthetjük, ha nem is teljesen ilyen ízt, de hasonlót kaphatunk. Bátran ajánlom kipróbálásra.

Tipp:

Ha nem akarjuk teljesen elfőzni a levét, használjunk egy teljes csomag zselésítőt!

JÓ ÉTVÁGYAT!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)