2013. június 18., kedd

Zölddió cukorszirupban


Egy kis személyes:

 Édesanyám emlegette mindig, hogy milyen finom a zölddióbefőtt. Ő Milotán, egy szatmári kis faluban nevelkedett, amely most is híres erről a csonthéjasról. Ott minden udvaron ott állt (áll) a  diófa, s így nem volt gond beszerezni hozzá az alapanyagot. A mi városi kiskertünkben már nem fért el a diófa, így nem is készítettünk ilyen befőttet.
Én azonban mindig szerettem volna kipróbálni. Bár diófánk nekünk sincs, mindig kapok annyit, hogy évente 10-15 üveggel elteszek télire. Azon kívül, hogy nagy vitaminforrás, különlegesen finom csemege. Ajánlom kipróbálásra!

Elkészítése:

A zölddió akkor jó az eltevéshez,ha annyira zsenge, hogy tűvel könnyen átszúrhatjuk. A megszurkált gyümölcsöt legalább egy hétig, de akár három hétig is többször váltott vízben áztatjuk. Ez alatt elveszíti keserű ízét. (Ne ijedjünk meg, a dió időközben megbarnul.) Ezután tiszta vízben a diót félpuhára főzzük.Minden kilogramm dióra 50dkg cukrot számítva egy kevés vízzel szirupot főzünk. Szegfűszeggel, fahéjjal, (esetleg narancs-és citromhéjjal) ízesítjük.A félig főtt diót belerakjuk, lassú tűzön sűrűsödésig főzzük. Forrón üvegekbe töltjük, és szárazgőzben hagyjuk kihűlni. A cukor eltartja, de egy késhegyni tartzósítószert tehetünk rá.

Megjegyzés:

Többféle recept létezik, de ez a legegyszerűbb.
Történt egyszer, hogy üveg zölddióbefőtt elbújt a kamrában, s majd csak második évben bontottuk fel.
Akkor volt csak igazán finom!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Itt hagyhatsz megjegyzést ;)