Egy kis személyes:
Péntek a hűtőtakarítás napja. Jön a hétvége, kell a hely. Ilyenkor nézem át a dobozokat, mi az, amit megtartok, s mi kerül a cicák és a kutyák tányérjába. Bár van, aki a még jó, de már nem kívánt maradékot belakmározza, nem szeretek semmit sem kidobni. Ma éppen a krumplipürével voltam így. "Csináljunk krumplis lángost"-jött az ötlet, de egyikünk sem kívánta vacsira az olajban sült tésztát. Így ma egy csepp olaj nélkül készült el a krumplilepénykénk. Bátran ajánlhatom, nagyon finom lett. Bár csak a párommal vagyunk itthon, de mind elfogyott.Hozzávalók:
45 dkg kész burgonyapüré ( maradék is lehet)35-45 dkg liszt
3 dkg élesztő
2 evőkanál tej
pici cukor
Elkészítése:
A langyos, cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. Hozzáadjuk a krumplipüréhez. Annyi liszttel, hogy rugalmas tésztát kapjunk, összegyúrjuk. (Akkor jó, ha nem ragad.) A tésztát hagyjuk pihenni, majd újra átgyúrjuk. Kb 1 cm vastagra nyújtjuk, s a legnagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Még lapíthatunk rajta, ha véknyabban szeretjük. A sütéséhez én elektromos teflonedényt használtam.(Hagyományos teflonserpenyőben is süthető.) Először mérsékelten legyen meleg a serpenyő, majd növelhetjük a hőmérsékletet, hogy mind a két oldala szép barnára süljön.Megjegyzés:
Én a burgonyapürét vajjal és foró tejjel készítem. A hozzáadandó lisztadag attól függ, mennyi folyadékot tartalmaz a püré.A párom még melegen vajjal kente át, én olívaolajban megforgatott, apróra vágott zöldhagymával fogyasztottam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Itt hagyhatsz megjegyzést ;)