2013. április 30., kedd

Házi Vegeta


Egy kis személyes:

Ezt a receptet kedves barátnőm, Pappné Manyi (Csongrád) jutatta  el hozzám. Nagyon köszönöm!
Mindjárt itt a zöldségszezon, el lehet készíteni:

Hozzávalók:

1 kg sárgarépa
1 kg gyökér
1 kg kelkáposzta
1kg karaláb
1 kg karfiol
3 db zellergumó
1 kg vöröshagyma
3 fej fokhagyma
4 db paradicsom
1 kg különböző zöldpaprika
4 csokor zöldség zöldje
1 kg himalája só
hidegen sajtolt étolaj

Elkészítése:


A zöldségeket ledarálom húsdarálón, amit nehezen visz,- kelkáposzta, paradicsom, karfiol- azt a sárgarépa kihajtja, összekeverem a sóval, üvegekbe rakom, a tetejüket lezárom az étolajjal. Télen-nyáron ezt használom, felbontva a hűtőben sem romlik el.
Az ételeket csak az ételízesítő után sózom.

Miért himalájasó?:
http://www.edenkert.hu/elet-mod/wellness/himalaja-kristalyso-jotekony-hatasa/4104/

Miért hidegen sajtolt étolaj?:
http://www.pannon-info.hu/egeszseg/14-egeszseg/135-a-hidegen-sajtolt-etolaj-a-joev-olaja

Jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki kipróbálja. Régmúlt emlékeket idéző ízek ezek.

Gölődin leves

Egy kis személyes:

Ennek a különlegesen finom levesnek a receptjét kedves barátnőm, Pappné Manyi (Csongrád) küldte el nekem. Köszönöm szépen!  Átadom, ahogy tőle kaptam: 

Drága nagymamám receptje, a húsvéti asztalra kerülve a zsírtalanított sonkalé az alapja.

Hozzávalók:

3/4 kg krumpli
kb. 20 dkg liszt
kevés olaj
őrölt paprika
2 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
leveszöldség, zöldség zöldje
paprika, paradicsom
só, bors, köménymag, házi vegeta

Elkészítés:

A krumplit megfőzöm, áttöröm krumplinyomón, 2-3 evőkanállal majd a levesbe teszek sűrítésképpen, hagyom kihűlni.
Közben lereszelem a vöröshagymát és a fokhagymát, megdinsztelem, beledobok pár szem köménymagot, hogy kipattogjon, a zöldségeket is megdinsztelem, rá az őrölt paprika és felöntöm a sonka főzőlevével. Sűrítem tört krumplival, fűszerezem.
Amíg a zöldség fő, a krumpliból a liszttel tésztát készítek, kis gombócokat formázok és a lobogó levesbe csak addig főzöm őket, míg feljönnek a tetejére.
Van aki babérlevéllel és tejföllel szereti, úgy is nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok mindenkinek, aki kipróbálja. Régmúlt emlékeket idéző ízek ezek.

2013. április 28., vasárnap

Szalonnás pite


Az elnevezése ellenére könnyű, finom reggeli vagy vacsora lehet. Második fogásként is tökéletes.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 20 dkg finomliszt
  • 5 dkg vaj (margarin)
  • csipetnyi só
  • 1-2 evőkanál tejföl

A krémhez:

  • 20 dkg bacon
  • 5dkg vaj (margarin)
  • 3 tojás sárgája
  • 2 evőkanál finomliszt
  • 2 kis pohár tejföl

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból linzertésztát készítünk, s egy piteformába vagy tortaformába terítjük úgy, hogy az oldalára is jusson.
A vajat kikeverjük a liszttel, tojással, tejföllel,s hozzáadjuk a teflonserpenyőben kisütött csíkokra vágott bacont. Ráöntjük a tésztánkra, s előmelegített sütőben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük. (Ha nem félünk a kalóriáktól, a kisült zsiradékot is belekeverhetjük.)
Salátával kínáljuk.

Tipp:

Ha egészségesebbé szeretnénk tenni a lisztet teljes kiőrlésűre, a szalonnát sonkára cserélhetjük.
Ha egy kicsit hül, finomabb. Hidegen és másnap is kitűnő.

Jó étvágyat!

2013. április 27., szombat

Zöldhagyma-krémleves

Egy kis személyes:

Általában akkor készítem, mikor az újhagyma zöld szárát nem fogyasztjuk el. Könnyű, finom, egészséges levest készíthetünk abból, amit egyébként kidobnánk. (Természetesen a fehér rész is felhasználható..)
Ma reggelire ettünk friss ,ropogós újhagymát, s ez lett a vacsoránk. Íme:

Hozzávalók:

A leveshez:

3 csomag újhagyma zöldjével együtt, vagy 5 csomag  maradék hagymaszár
5 dkg vaj
1 közepes burgonya
 2 dl tejszín
2 dl tej (vízzel pótolható)
só, bors (vegamix)

Elkészítése:

A megtisztított hagymát 0,5-1 cm-es darabokra vágjuk. Felhevített vajon egy kicsit megfuttatjuk. Felengedjük vízzel. (A víz mennyisége változhat, attól függően, hogy mennyire sűrűn szeretnénk fogyasztani a levesünket.) Belekarikázunk egy nyers burgonyát, s addig főzzük, míg a krumpli megpuhul. Fűszerezzük, s turmixszal vagy botmixerrel pürésítjük. Tejszínnel, tejjel hígítjuk, s még egyet forralunk rajta.. Pirított kenyérkockával, főtt tojással, metéltre vágott sós palacsintával kínálhatjuk.

Jó étvágyat!



 


2013. április 26., péntek

Réteges-sajtos csirkemell

Egy kis személyes:

Ezt a receptet 10 évvel ezelőtt próbáltam ki először. Azóta,rendszeresen sütöm.
Sok előnye van:
- kevés csirkemellből kiadós adag készíthető
-korábban is összeállítható,ha sütésig hűtőben tartjuk
- melegen is finom, de hidegtálak mutatós és ízletes alkotóeleme lehet
-könnyű, kalóriaszegény húsétel

Hozzávalók 4 személyre:

1 db egész csirkemell-filé
20-25 dkg reszelt trappista sajt
3 tojás
kevés liszt
só, bors
5 dkg vaj (margarin)

Elkészítése:

Alaposan kivajazunk egy kisebb tepsit, jénait vagy egy püspökkenyérformát.
A csirkemellet nagyon vékony szeletekre vágjük.(Ha szükséges, kloffoljuk.)
Sózzuk, borsozzuk, majd, párizsi módon panírozunk: lisztbe és felvert tojásba mártjuk a szeleteket.
A kivajazott sütőedényünk alját megszórjuk reszelt sajttal, s hézagok nélkül ráfektetjük a bundás húsdarabokat.Újra egy sor reszelt sajt következik, s folytatjuk mindaddig, míg a csirkemell el nem fogy. A tetejére sajt kerüljön. A maradék vajat rámorzsoljuk, s ha a tojásból marad, azt is ráönthetjük. Középmeleg sütőben először alufólia alatt, majd azt eltávolítva addig sütjük, míg a szélei szépen megpirultak.
Ha egy kicsit hül, könnyebb szeletelni.Ha szilikonsütőben sütjük, ki is borítható.

Tipp:

Ha szeretjük, használhatunk több sajtot. Attól csak finomabb lesz!

Jó étvágyat!



2013. április 25., csütörtök

Kakaós kocka

 
Egy kis személyes:

Ezt a sütit Papp Éva (Kölcse) készítette, s a receptjét is elküldte nekem. Köszönöm szépen.
Gyorsan elkészíthető, kakaós finomság. Egy pohár tejjel önálló reggeli vagy vacsora is lehet.

Hozzávalók:

  • 2 tojás
  • 35 dkg cukor  (ízlés szerint több is lehet: az eredeti recept 50 dkg-ot ír)
  • 10 dkg olvasztott vaj vagy margarin 
  • 1/2 l tej
  • 8 dkg kakaó 
  • 50dkg liszt
  • 2 sütőpor 

 

Elkészítése:

A tojást a cukorral habosra keverjük. Hozzáadjuk az olvasztott vajat, (margarint),  a kakaót. A tejet és a lisztet (amelybe belekevertük a sütőport,) felváltva hozzádolgozzuk. Alaposan elkeverjük..Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük és előmelegített sütőben közepes hőfokon tűpróbáig sütjük.Porcukorral megszórva kínáljuk.

Jó étvágyat!

Hivatkozás:http://www.nosalty.hu/recept/kakaos-lepeny


Friss újhagyma leves

Egy kis személyes:

Ez a leves a csalánleves után következik nálunk a friss tavaszi ételek sorában.
http://hobbimakonyham.blogspot.hu/2013/04/csalanleves.html

 Általában akkor készítem, mikor az újhagyma zöld szárát nem fogyasztjuk el. Könnyű, finom, egészséges levest készíthetünk abból, amit egyébként kidobnánk. (Természetesen felhasználható az egész hagyma is.)

Hozzávalók:

A leveshez:

2 csomag újhagyma zöldjével együtt, vagy 3 csomag  maradék hagymaszár
5 dkg vaj
1 púpozott evőkanál rozsliszt
2 dl tejszín
só, bors (vegamix)

Levesbetét:

25 dkg liszt
2 tojás
3 dl tej
1 mokkáskanál só
pici cukor
1 dkg élesztő
olaj a sütéshez

Elkészítése:

A levesbetét hozzávalóiból szokásos módon palacsintatésztát készítünk. Kevés ideig pihentejük, majd egy kicsit vastagabb palacsintákat sütünk. (Ha teflonserpenyőt használunk, zsiradékmentesen készülhet.)
Feltekerjük, s félujjnyi vastag gyűrűkre vágjuk.
A megtisztított hagymát 0,5-1 cm-es darabokra vágjuk. Felhevített vajon egy kicsit megfuttatjuk. Megszórjuk rozsliszttel, s felengedjük vízzel. (A víz mennyisége változhat, attól függően, hogy mennyire sűrűn szeretnénk fogyasztani a levesünket.) Fűszerezzük, s tejszínnel dúsítjuk. Palacsintagyűrűvel tálaljuk.

Jó étvágyat!

 

2013. április 22., hétfő

Habkönnyű kókusztorta





Egy kis személyes:

Családunkban tíz nap leforgása alatt három szülinapot is ünnepelünk. Mivel nagyon messze lakunk egymástól, ha együtt a család, mind a hármat egyszerre tartjuk.. Ez a mutatós, gyors, habkönnyű finomság erre az alaklomra készült.

Hozzávalók:

Tészta:

Kapcsos tortaformában a szokásos módon kakaós piskótát sütünk. (Ha nincs időnk, megteszi a bolti is.)

Krém:

Hozzávalók:

1 nagy doboz Hulala (850 gramm)
1 kis doboz Mascarpone
2 kanál gyümölcscukor (elhagyható)
1 vaníllin cukor
10 dkg kókuszreszelék
7 dkg reszelt marcipán
1 Habfix

Elkészítése:

A sajtot elkeverjük a kókusszal, a reszelt marcipánnal és a gyümölcscukorral. A Hulalát kemény habbá verjük, a Habfixet is hozzáadjuk. A habot  és a krémet -úgy, hogy ne törjön, összekeverjük. Betöltjük vele a tortalapokat úgy, hogy tetejére, oldalára is jusson. Nyugodtan kenhetjük vastagon, mert a krém annyira könnyű, hogy nem lesz émelyítő a tortánk. Hűtőszekrénybe tesszük, két-három óra múlva szépen szeletelhető.

Jó étvágyat!



Gyors házi vekni

Egy kis személyes:

Bár van kenyérsütőm, csak dagasztásra használom, mert meggyőződésem, hogy a sütőben sült kenyér finomabb. Nem kell hozzá hiperszuper sütő, egy hagyományos gáztűzhely sütője is tökéletes. A hozzávalókat mindig szemre állítom össze, most csak azért mértem pontosan, hogy megoszthassam. Annyira finom, puha, hogy mindenkinek ajánlom kipróbálásra.

Hozzávalók:

10 dkg rétesliszt
25 dkg finomliszt
2-2,5 dl langyos folyadék (fele tej, fele víz)
1 csomag szárított élesztő
3 dkg vaj
5 dkg burgonyapehely vagy burgonyaliszt
1 kávéskanál só
1 mokkáskanál kristáycukor

Elkészítése:

A szárazanyagokat összekeverjük, s a langyos tejjel kevert vízzel bedagasztjuk.Mikor már kezd leválni a kezünkről, beledolgozzuk az olvasztott vajat.Rugalmas, a kelt tésztát kell kapjunk. Én a kenyérsütő gép dagasztóprogramját használom az előírásnak megfelelően.
A tésztát rögtön kivajazott szilikon püspökkenyér formába egyengetjük s meleg helyen addig kelesztjük, míg ki nem púposodik egy kicsit a formából  A tetejét megkenjük hideg vízzel, s 170°C-os sütőben barnára sütjük. (35-40 perc)
Még forrón kiszedjük a szilikonformából, rácsra tesszük, s újra "megmosdatjuk" hideg vízzel a már kisült kenyeret. Letakarjuk egy konyhakendővel. Így a héja is szépen megpuhul, s könnyen vágható lesz a kenyérkénk.

Jó étvágyat!




2013. április 19., péntek

Mascarponés, epres túrótorta

Egy kis személyes:

Ennek a nagyon finom tortának a receptjét, volt tanítványom, Törő Tünde (Budapest) küldte el nekem. KÖSZÖNÖM!
 Ez volt a szülinapi tortája. Próbálta már más gyümölcsökkel is (áfonya, cseresznye stb.), de -véleménye szerint- eperrel a legfinomabb!

Hozzávalók:

Piskótához:

5 tojás
5 evőkanál liszt
5 evőkanál porcukor

Krémhez:

1/2 kg túró
1 nagy doboz Mascarpone sajt
3 kis zacskó zselatin
reszelt citromhéj
porcukor ízlés szerint
1 csomag vaníliás cukor
1/2 kg eper
1 csomag epres tortazselépor

Elkészítése:

A piskótatésztához különválasztjuk a tojásfehérjét, a sárgáját cukorral világosra keverjük, majd hozzáadjuk a lisztet. A kemény habbá vert fehérjét óvatosan hozzákeverjük és Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben 160 fokon körülbelül 20 percig sütjük.
 A krém: a túrót és a sajtot homogénre keverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a levet, a vaníliás cukrot, az ízlés szerinti porcukrot és a felolvasztott zselatint. Jól összekeverjük és a kihűlt piskótára öntjük. Tetejét beterítjük félbevágott eperrel,és leöntjük epres tortazselével. Körülbelül 4 órát a hűtőben pihentetjük.

Jó étvágyat!


2013. április 18., csütörtök

Réteges, rongyos lángos

Egy kis személyes:

Édesanyám sokszor sütött Rongyos lapótyát, de -sajnos- a recept elveszett. Nagyon sajnálom azóta is. Próbáltam hasonlót alkotni.Kicsit más lett, mint a hajdani, de így is nagyon finom, érdekes lángos sikeredett. Bátran ajánlom kipróbálásra!

Hozzávalók:

1 pohár kefir (joghurt)
3 kefires pohár liszt
1 tojás
 só ízlés szerint
1 mokkáskanál szódabikarbóna

5-7 dkg margarin a tészta megkenéséhez
olaj a sütéshez
A hozzávalókból (kefir, liszt, só, szódabikarbóna, tojás) rugalmas tésztát gyúrunk


Vékonyra nyújtjuk, s megkenjük a puha margarinnal (Mintha vajas kenyeret kennénk).

Feltekerjük, mint a bejglit

A tekercs két végét visszahajtjuk

Az összehajtogatott tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk.

A tésztából korongokat szaggatunk

A korongokat óvatosan vékonyra nyújtjuk


Közepesen forró olajban ropogósra sütjük

Ha a nyers, feltekert tésztát felszeleteljük, mint a bejglit, s az így kapott krongokat nyújtjuk vékonyra, akkor lesz a lángosunk "rongyos"

Jó étvágyat!

2013. április 17., szerda

Meggyes-csokis muffin

Egy kis személyes:

Ezt a finom meggyes-csokis finomságot Szajkó Szabina (Halászi) küldte el nekem. A 18 éves diáklány gyakran meglep egy -egy j-ó sütirecepttel. Köszönöm szépen.

Hozzávalók:

2 adaghoz:

-25 dkg liszt
-20 dkg vaj
-20 dkg cukor
-2 csomag vaníllnicukor
-3 tojás
-tej
-1 tábla csoki (Én Boci tejcsokoládét raktam bele)
-Kimagozott meggy (Én fagyasztottat használtam, de a meggybefőtt is tökéletes)
-fél csomag sütőpor

Elkészítése:

A vajat keverjük habosra a cukorral és a vanília cukorral, s aztán adjuk hozzá a tojásokat. Egy külön tálba keverjük össze a lisztet és a sütőport. Öntsük a lisztet a vajas masszához, keverjük össze, és tejjel lazítsuk.
 Vágjuk fel a tábla csokit,adjuk a tésztához! Tegyük a muffinsütőbea muffinpapírokat. Rakjunk egy kicsi tésztát a papír aljára, aztán jön a meggy. (Én 5 meggyszemet raktam mindegyikbe), majd jön a tészta másik fele. Előmelegített sütőbe tesszük, és mikor félig már megsült, rakjunk mindegyik a tetejére 1-1 meggyet!

Jó étvágyat!

2013. április 16., kedd

Csalánleves

Egy kis személyes:

Kisgyerek voltam, de még most is emlékszem arra, hogy egyik távoli rokonom szerencsésen túlélve az orosz hadifogságot, arról beszélt, hogy kinn gyakran csalánlevest főztek, hogy éhen ne haljanak..Most már ismerve a csalán jótékony hatását, biztos vagyok benne, hogy ez is közrejátszott abban, hogy hazatérhetett.
Ez a tavasz legegészségesebb levese. Méregtelenítő hatása fantasztikus! Minden évben tavasszal készítem, s nemcsak azért esszük, mert tudjuk, hogy hasznos, hanem-bármilyen hihetetlen-finom is!

Hozzávalók:

-egy nagy tál csalán (csak a fiatal, tavaszi csalán használható, s annak is a csúcsvége a legfinomabb.)
-5 dkg vaj (margarin)
-2 csapott evőkanál finomliszt (rozsliszt, zabpehelyliszt)
-2 dl főzőtejszín (tej)
-vegamix  (Vegeta, Delikát)

-só
-bors
-fejenként egy fél főtt tojás

Elkészítése:

A csalánt  alapos mosás után le kell forrázni. ( Ezután már  nem csíp.) Apróra vágjuk hiszen már kézzel is nyugodtan megfogható. Sós borsos (ételízesítős) vízben megfőzzük. Világos rántással sűrítjük majd az egészet botmixerrel pürésítjük. (Ez elhagyható.) Tejszínnel dúsítjuk, de ha nincs tejjel is hígítható. A forró levesbe vajdarabkákat keverünk, ettől bársonyosabb lesz. 
Félbevágott főtt tojással tálaljuk.

Tipp:

Hogy a méregtelenítő hatás még nagyobb legyen, rántás helyett főzhetünk a levesbe burgonyát, ez is nagyon jól besűríti.

Metéltre vágott, vastagabbra sütött sós palacsintát is adhatunk levesbetétként.

Jó étvágyat!

                                

2013. április 15., hétfő

Meggyes pite

Egy kis személyes:

Meggyes pite, ahogy Szajkó Szabina,(Halászi)  érettségi előtt diáklány készíti. Ha ilyen  ügyesen leteszi a vizsgáit, mint ahogy pitét süt, akkor nem lesz semmi gond!

Hozzávalók:

-30 dkg vaj
-1 csomag vaníliás cukor, és egy kiskanál vanília aroma
-10 dkg porcukor
-6 db tojás
-15 dkg kristálycukor
-30 dkg liszt
-1 csomag sütőpor
-1 kg meggy

Elkészítése:

A tojások sárgáját tegyük bele egy keverőtálba, adjuk hozzá a felkockázott puha vajat, a vaníllin cukrot,vanília aromát és a porcukrot, majd robotgéppel keverjük jó habosra.
A tojásfehérjéket kezdjük el habbá verni, majd kanalanként adjuk hozzá a cukrot.
Ezután fakanállal apránként óvatosan keverjük a tojássárgás-vajas masszához a keményre felvert habot.
A liszthez adjuk hozzá a sütőport, szitáljuk a  masszához és óvatosan keverjük a tojásos krémhez.
A tepsit alját vajazzuk ki és lisztezzük be vagy rakhatunk bele sütőpapírt. Öntsük a  tepsibe a tészta felét, ezután szórjunk rá fél kilogramm meggyet. A  tészta másik felét öntsük rá,  végül a meggy másik része következik.( Én a egy kicsit meg nyomkodtam a tetejét.)

Tipp:

Fahéjas porcukorral megszórva tálalhatjuk, de enélkül is nagyon finom sütemény.

Jó étvágyat kívánok hozzá!


2013. április 14., vasárnap

Szatmári szilvalekváros derelye

Egy kis személyes:

Gyerekkorom nagy kedvence. Édesanyám nagyon sokszor készítette el nekünk.Én is szívesen várom ezzel az étellel Budapestről hazalátogató gyerekeimet.
Bár munkaigényes, de kiadós, olcsó és nagyon finom. Második fogásként, de akár desszertként is fogyasztható

Hozzávalók:

0,5 kg liszt
5-6 egész tojás
1 üveg szatmári, üstben főtt szilvalekvár
olaj
zsemlemorzsa
porcukor a díszítéshez (elhagyható)

Elkészítése:

A lisztból és a tojásból hagyományos módon gyúrt tésztát készítünk. Se só se víz nem kell hozzá.
Kézzel vagy géppel vékonyra nyújtjuk. A tésztára kiskanál segítségével lekvárhalmocskákat teszünk, majd ügyesen ráfordítjuk a következő sorra.


A két lekvárhalmocska közét és alját ujjunkkal lenyomkodjuk, majd derelyemetszővel  négyzeteket vágunk belőle.








Az olajon megpirítjuk a zsemlemorzsát.
A derelyét lobogó sós vízben (melybe egy kis olajat is tettünk) megfőzzük. Akkor jó, ha feljön a víz színére. A lecsöpögtetett tésztát pirított zsemlemorzsába forgatjuk.

Megjegyzés:

Érdemes egyszerre nagyobb adagot készíteni, mert a nyers derelye jól fagyasztható.
Vigyázzunk, hogy a tészta ne száradjon meg, mert ha nem ragad össze a lekvárhalmocska között, a töltelék a főzővízbe folyik.
Zsemlemorzsa helyett darált dióba is forgathatjuk. Úgy is nagyon finom.
A tojást kis mértékben helyettesíthetjük vízzel,  de a színtojásos tésztával könnyebb bánni, no és finomabb is!

Jó étvágyat!
http://tudositok.hu/4788/video/Penyigei_szilvalekvarral_toltott_derelye

2013. április 12., péntek

Fordított kókuszos

Egy kis személyes:

A kókuszdió fehér húsát még magában is nagyon szeretem. A kókuszos süti pedig minden mennyiségben jöhet!

Hozzávalók:

7 tojásfehérje (kisebb tojásból nyolc)
21 dkg porcukor
1 evőkanál citromlé
7 dkg rétesliszt
20 dkg kókuszreszelék
1 sütőpor (bár az eredeti recept nem tesz bele, enélkül laposabb, zömökebb)

Főzött krém:

7-8 tojássárgája
4 púpozott evőkanál finomliszt
3 dl tej
2 evőkanál kakaó
pár kocka étcsoki

Kevert krém:

25 dkg Ráma
6 evőkanál porcukor
2 evőkanál kakaó

A díszítéshez:

étcsoki

Elkészítése:

A tojásfehérjéket a citromlével kemény habbá verjük,hozzáadjuk a cukrot, a rétesliszteben elkevert sütőport, végül a kókuszt. Lisztezett, vajazott tepsiben sütjük, s abban is hagyjuk kihűlni.
A főzött krém hozzávalóit összekeverjük, sűrűre, csomómentesre főzzük, s hagyjuk kihűlni.
A kevert krémet habosra verjük, a két krémet összedolgozzuk, s a fehér tészta tetejére simítjuk. Reszelt csokival díszítjük
Kockára szeletelve tálaljuk.



Jó étvágyat!